Сред основните цели на последните масови руски ракетни обстрели има

...
Сред основните цели на последните масови руски ракетни обстрели има
Коментари Харесай

Русия се притеснява от укрепването на украинската военна индустрия

Сред главните цели на последните всеобщи съветски ракетни обстрели има обекти на военната промишленост на Украйна, написа в анализите на английското военно разузнаване. Оттам регистрират, че през предходната зима съветските ракети имаха за цел повече обекти от гражданската инфраструктура - енергийни уреди. Британското военно разузнаване счита, че повода за новата тактичност са опасенията на Москва по отношение на растящите благоприятни условия на украинското военно произвеждане, което ще подкрепи и подготовката им за продължителна война.

В края на предходната година украинските управляващи регистрираха доста нарастване на производството на боеприпаси, артилерийски снаряди и дронове. Военното произвеждане се усилва три пъти по отношение на 2022 година. Според украинския президент Володимир Зеленски през 2024 година страната ще създаде 1 млн. дрона, нужни за бойното поле. Министърът на стратегическата промишленост Олександър Камишин разяснява, че военната промишленост може да създаде и още 1000 дрона с обхват на дейности над 1000 км през тази година. През декември производството на дронове в Украйна надмина 50 хиляди, допълват украинските управляващи, представени от Investor.bg.

На 29 декември 2023 година и 2 януари 2024 година Русия извърши два масирани ракетни удара над Украйна. Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужний означи, че ударите са ориентирани по военни обекти, само че и по гражданската инфраструктура - по жилищни здания и учебни заведения, хранилища и търговски центрове. При втория удар имаше частична щета на електропроводи в Киев, при което 260 хиляди души за малко останаха без зареждане.

Залужний означи категорично свалените 10 ракети " Кинжал ", които в случай че бяха стигнали своите цели, би било " злополука "

От началото на годината под непрестанен ракетен обстрел е и приграничният град Харков. Според съветски мнения това е възмездие за украинската офанзива по Белгород в края на предходната година, при която починаха 24 души, а над 100 бяха ранени. Появили се видеа обаче потвърждават мненията на Киев, че повода е неприятната работа на противовъздушна защита на града и задачите на украинския обстрел не са цивилен обекти.

Именно от Белгородска област се прави обстрелът към Харков и нормално това е с ракети С-300 или С-400, чийто полет е единствено няколко минути и нормално даже няма време да бъде оповестена въздушна паника.

Украйна изиска съвещание на Съвета НАТО - Украйна поради ракетните обстрели

По искане на Украйна ще се организира съвещание на образувания през предишния юли Съвет НАТО-Украна, излиза наяве от изказване на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба. Основната тематика ще са ракетните обстрели на Русия в последните няколко дни и опциите за тяхното противопоставяне.

Кулеба отбелязва в своята обява в Х (Twitter), че сътрудниците ще дискутират подсилването на противовъздушната защита на Украйна.

Предишното съвещание на съвета беше през ноември и тогава тематиката беше поощряване на производството на военна продукция в Украйна.

Междувременно НАТО разгласи, че ще поддържа свои европейски членове, измежду които Испания, Нидерландия, Германия и Румъния, подписвайки контракти за покупката на 1000 ракети за системите за Противовъздушна отбрана Patriot. От известието обаче не става явен какъв е интервалът за осъществяване на тази задача, нито дали Украйна ще получи част от ракетите.

Координаторът по националната сигурност Джон Кърби разяснява в конференция, че Съединени американски щати не могат да предадат повече оръжия на Украйна без утвърждението на Конгреса, само че и че в Белия дом ще създадат всичко допустимо украинците да получат нужното въоръжение.

Русия понижава интензивността на пехотните офанзиви, само че не и въздушните удари и обстрелите

Русия ненапълно понижава интензивността на офанзивите с пехота по главните точки на фронтовата линия, само че за сметка на това се усилват въздушните удари и артилерийските обстрели, оповестява ръководителят на стратегическата група войски " Таврия " ген. Олександър Тарнавский. От Генералния щаб на ВСУ пишат в сводката за 679-я ден от началото на войната, че в направленията Купянск са отблъснати единствено три офанзиви, а край Лиман няма офанзивни дейности през миналото денонощие.

Ръководителят на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирский показва, че в направлението Лиман съветските военни се прегрупират. Руски военни репортери пък регистрират, че украинските дронове са по-ефективни от минните полета край Купянск.

Като цяло директните военни конфликти понижават значително по отношение на дните преди празниците до 58 за последното денонощие. В средата на декември се водеха по над 100 конфликта сред воюващите армии. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 обитаеми места в прифронтовите зони.

Най-активни са дейностите в направлението към Авдиевка и към Маринка, излиза наяве още от сводката. Украинските военни удържат опитите за обграждане на Авдиевка, отбивайки съвсем 30 офанзиви в това направление. Геолокализирани данни преди ден, представени от Института за проучване на войната (ISW), демонстрираха прогрес в покрайнините на Первомайске (югозападно от Авдиевка), а съветски военни репортери оповестяват и за прекосяване на жп линията на североизток от Степове.

Русия заяви за завладяването на Маринка, само че украински елементи към момента удържат позиции в покрайнините на обитаемото място и отбиват 14 офанзиви през миналото денонощие.

Руските военни още веднъж пробват да подобрят позициите си към Веселе (на 18 км от Бахмут), само че няма удостоверение за сполучливи офанзиви. Украинците са отбили 4 офанзиви в това направление.

Украинците оповестяват за прочут прогрес към Роботине и Вербове (Запорожка област). Продължават и опитите на съветските военни да отхвърлен настъплението по левия бряг на Днепър. Руски репортери оповестяват, че имат преимущество в жива мощ, само че украинците са по-добре оборудвани и нападат с дронове позициите към обитаемото място Кринки. ISW отбелязва, че в района са изпратени съветски десантни елементи.

Украинските Военновъздушни сили оповестяват за свалени два от два изстреляни бойни дрона в региона на Хмелницка област през предишното денонощие. От съветското Министерство на защитата оповестяват също дават информация за унищожени 15 дрона над окупираните елементи на Запорожка, Донецка и Луганска област, както и осем балистични ракети " Точка У ", само че без да прецизират в кое направление.

Украйна и Русия направиха най-масовата замяна на военнопленници от началото на войната

Украйна и Русия направиха най-масовата замяна на военнопленници, при което от украинска страна бяха върнати бранители на Мариупол, Змийския остров и АЕЦ " Чернобил ", които бяха в плен съвсем от началото на пълномащабната война. Украйна си върна 230 души, от които за 48 се смяташе, че са безследно изчезнали в багра. Основната част (213) са редови войници и сержанти, 11 офицери, а шестима са цивилни жители, оповестиха от Въоръжените сили на Украйна.

Руснаците връщат вкъщи 248 души, като за тях има доста малко детайлности в изказванията от Министерството на защитата на Русия.

Последният продан на военнопленници беше през август 2023 година, напомни украинският президент Володимир Зеленски в своето послание във връзка 679-я ден от началото на войната. Той разяснява, че договарянията не са преставали и благодари на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за поддръжката при обмена.

Досега Украйна е върнала от плен 2828 души, показват от военното разузнаване на страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР