Сред основните промени, които предвижда Финансовото министерство за бюджета за

...
Сред основните промени, които предвижда Финансовото министерство за бюджета за
Коментари Харесай

Два дни болнични ще плаща фирмата от догодина, без пенсионери под линията на бедност

Сред главните промени, които планува Финансовото министерство за бюджета за идната 2024 година, който се планува да бъде направен в естествен порядък за разлика от тазгодишния, е работодателите да заплащат единствено първите два дни от болничните на служащите, а не първите три, както е в този момент.

Припомняме, че това е мярка, за която упорстват от години работодателските организации.

" Около мярката има политически консенсус ", акцентира Асен Василев в границите на провеждащата се тристранка сред страна, синдикати и бизнес, която преглежда проектобюджета за тази година, както и бюджетите на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване. Изказването на Василев бе ориентирано обаче не толкоз към сегашния бюджет за 2023, а повече към този за следващата година.

Освен това се планува от догодина да няма пенсионери под линията на беднотия. Тези, които взимат пенсии под тази 504, колкото е прага на линията на беднотия, ще бъдат обезщетени по линия на общественото подкрепяне.

Промени се плануват и по повод на максималния застрахователен приход, който от няколко години е неизменен на равнища от 3400 лв.. Една от концепциите е да се схване така наречен немски модел, при който оптималния застрахователен приход е обвързван с равнищата на междинната работна заплата. Имайки поради непрекъснатото й покачване, разумно е да се покачва и тавана на осигурителния приход.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР