Сред основните ни приоритети е стартирането на спешни мерки по

...
Сред основните ни приоритети е стартирането на спешни мерки по
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Приоритет ще е работата по наказателните процедури срещу България

Сред главните ни цели е стартирането на незабавни ограничения по наказателните процедури в региона на околната среда, които има против България.

Към момента те са 16 броя и са в друг стадий.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, която дружно със своите заместници- Ренета Колева и Петър Димитров, показа целите, по които ще работи екипът на Министерство на околната среда и водите.

Министърът уточни, че в съда на Европейски Съюз са две наказателни процедури – за оповестяване на предпазени зони и за установяване на характерни ограничения за запазване, както и за превишени стойности на фини прахови частици.

Министър Карамфилова акцентира, че най-сложната обстановка е със закриването на общински депа за неопасни боклуци, стартирала през 2012 година

„ За 8 депа – Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали към момента следва доста работа. Срокът е 30 септември остават 45 дни, задачата е съвсем невъзможна, само че мисля, че с общи старания можем да придвижим нещата напред “, изясни министърът.

Тя добави, че поради дългогодишното закъснение, наказания сигурно ще има, само че екипът на Министерство на околната среда и водите ще работи, с цел да потвърди, че ограничения се подхващат, което да докара до понижаване на цената на глобите.

Министърът на околната среда и водите напомни, че през 2021 година Европейска комисия образува дело против България за неспазването на нормите за фини прахови частици, а процедурата започва още през 2010 година

„ На 21 септември тази година България би трябвало да се яви на така наречен “устно съревнование ”, с цел да потвърди страната ни дали подхванатите ограничения дават резултат “, сподели още тя.

Министър Карамфилова уточни, че по наказателната процедура за превишение на равнищата на серен диоксид на този стадий няма наказания за България, само че е допустимо налагането на такива:

„ Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която не може да реализира нормите. Процедурата е почнала още през 2009 година, а през тази година Европейска комисия излезе с решение, че страната ни не съблюдава нормите. Единствена опция пред нас е прекратяване на нарушаванията и опазване на трайна позитивна наклонност. Трябва да докладваме на Европейска комисия до 15 септември “, добави тя. Разпореден е засилен предпазен надзор и съгласуваност сред структурите на Министерство на околната среда и водите.

Предстоят срещи с операторите на огромните горивни съоръжения, на която те да показват проектите си за дейности. „ За нас нормата на закона е ясна. Необходимо е осъществяването на отговорностите, които са по екологичното законодателство и вменени в изискванията на комплексните разрешителни “, сподели министър Карамфилова.

По отношение на проблема с автомагистрала „ Струма “, министър Карамфилова осведоми, че определянето на зоново-специфични, природозащитни цели за двете предпазени зони от екологична позиция, са от главно значение. Те ще бъдат във висока степен определящи за изхода и развиването на плана и добави, че сега на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите за публично разискване са качени създадените цели за двете зони, а по тях са получени десетки мнения. Тя добави, че допустимо най-скоро би трябвало да се пристъпи към одобряването им.

„ Нашата задача в границите на този длъжностен кабинет, е да можем да начертаем явен и съответен, резистентен във времето проект за деяние, каквито са и упованията на Европейска комисия за предприемане на съответни стъпки и показване на график “, добави тя.

Министерство на околната среда и водите е бенефициент по 3 капиталови плана в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност. Два са свързани с действия на Национална работа за отбрана на природата, третият е за цифровизация и сложно ръководство и дейно потребление на водите. Абсолютната стойност на плановете надвишава 200 млн. лв.. Няколко са основните провокации, едното е законодателна промяна за създаване на структурите за ръководство на Националната екологична мрежа, като това би трябвало да стане посредством изменение на Закона за биологичното многообразие. Амбицията на Министерство на околната среда и водите сега е да се направи оценка на въздействието и финансова аргументация за Проекта за изменение на Закона за биологичното многообразие и да се проведат съгласувателните процедури. Другите провокации са свързани с чисто оперативни действия, би трябвало да се основат екипи за ръководство на плановете, само че за законодателната промяната срокът е третото тримесечие на 2022 година

„ Ще работим за възстановяване на връзката с ведомствата, в това число локалната власт и с сътрудниците от районните структури на Министерство на околната среда и водите, които са тук-там. В Министерството има знаещи, можещи хора, които са отдали живота и работата си на тази задача. Дошло е време с общи старания да се покаже тази експертиза, с цел да може да се върне вярата и доверието в министерството “, сподели още министърът.

Министър Карамфилова изясни, че фокусът ще е ориентиран към превантивната активност. „ Работата би трябвало да минава при транспарантни условия, които да са съобразени със заложените законови рамки “, добави тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР