Сред организаторите са младежката организация Младежи за България и Клуб

...
Сред организаторите са младежката организация Младежи за България и Клуб
Коментари Харесай

Протест пред МВР и шествие на паветата заради инцидентите с мигранти

Сред уредниците са младежката организация " Младежи за България " и Клуб " Родолюбие и отечествознание ", а митингът се организира под надпис " Вън мигрантите от България ". В същото време на митинга, разгласен за цивилен, бяха видяни представители на националистически обединения и политици - като евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и водача на НФСБ Борис Ячев.

Още фотоси вижте

Протестиращите упорстват мигрантите да стоят по бежанските центрове, а не да се разхождат свободно в централната част на столицата. Искат и по-засилен надзор. Твърдят, че напрежението се е повишило след подписването на съглашението с Австрия за Шенген и връщането на мигрантите със самолети, осведоми Българска национална телевизия. Организаторите на митинга призоваваха той да бъде кротичък и да не се демонстрира експанзия към хората на митинга, и към полицейските чиновници.

Снимка: БТА

" Не следва да ескалира напрежение на това протестно шествие, защото няма експанзия нито от тяхна, нито от наша страна ", сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи основен комисар Любомир Николов, представен от Българска телеграфна агенция. Той съобщи, че хората в бежанските центрове могат да се усещат изцяло спокойни. По думите му, в случай че се наложи, ще бъде сменена защитата на тези центрове с служители на реда, а не с частни охранители, само че това може да го реши държавното управление, а не Министерство на вътрешните работи.

Снимка: БТА

Има четвърти арестуван българин за побоя над чужденци и той е невръстен, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който пристигна на митинга пред Министерство на вътрешните работи, съобщи. Двата побоя от 6 и 8 март не са свързани, безапелационен е основният секретар. След случаите остава засилено полицейското наличие в центъра на столицата.

Снимка: Булфото

" По отношение на случая от 8 март нападнатите и набити английски студенти с пакистански генезис се касае за обир. Към този час имаме четирима арестувани. Притеснително е, че създателите на това закононарушение са малолетни лица с богато престъпно минало. Четвъртият е невръстен ", сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" По случая от 6 март към този момент установихме потърпевшите, общо петима души и имаме почти изясненост, че нападателите и потърпевшите са имали взаимоотношения. Преди побоя е имало словесна кавга сред тях и след това в зародило напрежението. Лека телесна щета с хулигански подбуди ", добави Коцев.

По този случай към този момент има подадени тъжби и полицията се е самосезирала на съображение видеоклипа, който беше публикуван в обществените мрежи.

Снимка: Булфото

" Направихме ревизия в централната градска част на столицата. Направихме оценка и разбор на резултатите. Надявам се на разсъдък от всички, почитаме правото на митинг, чакам успокоение и да не се преекспонира ненужно и да не заиграват със страховете на хората ", прикани основният секретар. По думите му проблемите с бежанците в центровете пораждат най-вече на битова основа и прерастват в побоища.

Над 100 души са арестувани през миналата нощ в столицата, откакто Държавната организация за бежанци не е съумяла да наложи надзор над мигранти.

" Работим в тясна връзка с ДАНС, ДАП и другите структури, ангажирани с правоохраняването. Желанието на управлението на ДАП е защитата да се поеме от полицейски чиновници. Направили сме план, финансова аргументация и чакаме решение на Министерския съвет дали ще се съобрази с нашето мнение. Охраната излиза доста по-скъпо в сравнение с частните охранителни компании ", сподели още Живко Коцев.

По-рано през днешния ден вътрешният министър Калин Стоянов също разяснява двата случая на принуждение в София, които станаха публично притежание, откакто бяха оповестени видеоклипове първо в обществената мрежа.

Снимка: Булфото

Министърът съобщи, че не става дума за прояви на расова основа, а за персонален спор сред познати, като един от арестуваните е българин, престъпно проявен. Арестувани бяха двама чужденци - 24 година от Египет и 20 година от Сирия за нападението над двете малолетни момчета и момиче на бул. " Витоша " на 6-и против 7-и март.

Снимка: Булфото

Засиленото полицейско наличие от екипи на Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерията е за недопускане на нови прояви на принуждение, както против български жители, по този начин и против непознати - без значение дали са със статут на бежанци или туристи, акцентира вътрешният министър.

Снимка: Булфото

" Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове (какъвто е и този в кв. " Овча купел " ) се грижи частна охранителна компания, наета от Държавната организация за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички жители, живеещи в регионите, където са построени такива центрове, Министерство на вътрешните работи е осигурило засилено полицейско наличие ", посочи Калин Стоянов.

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки
Снимка: Булфото

Бившият народен представител и водач на НФСБ Борис Ячев
Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР