Сред жителите на ЕС българите имат най-голямо доверие в семейството

...
Сред жителите на ЕС българите имат най-голямо доверие в семейството
Коментари Харесай

От всички в ЕС българите имат най-голямо доверие в социалните медии, сочи проучване

Сред жителите на Европейски Съюз българите имат най-голямо доверие в фамилията си, интернет и обществените медии, както и в европейските институции. Това демонстрират резултатите от изследването " Наблюдател 2017 " (Observatoire 2017) на БНП Париба персонални финанси, извършено измежду 12 хиляди души от 15 страни в Европейски Съюз. Тази година България за първи път е включена в проучването, което се организира от 1985 година насам, оповестиха от пресцентъра на финансовата институция.

От запитаните българи 95% са декларирали, че имат вяра на фамилиите си, което е най-високото равнище измежду проучваните страни, където междинният индикатор е 92%.

Българите са също и с най-голямо доверие в интернет и обществените медии като източници на информация – надлежно 58 и 51 на 100. Това е доста повече от междинното за Европейски Съюз равнище от надлежно 40% и 31%. Според проучването обяснението е в бързият и преференциален интернет в България, заради което повече хора се осведомят от мрежата за сметка на обичайните медии.

Българите търсят съвет и мнението на други хора, когато вземат решение за покупка, като най-вече се доверяват на фамилията и приятелите си (92%) и мненията, споделени в обществените медии (74%).

По отношение на доверието към европейските институции, българите също са с високо равнище – 45%, до момента в който междинното за Европейски Съюз е 32%. Доверието към финансовите компании в България е 38%, повече от междинното за Европейски Съюз равнище от 30 на 100.

Мнозинството българи възнамеряват да харчат, мальина – да икономисват

Високи са равнищата и във връзка с оптимизма в бъдещето. В България 69% от запитаните са показали, че имат намерение да харчат повече. Стойността е доста по-висока от междинното за Европейски Съюз равнище от 46%. Същевременно във връзка с желанията за икономисване българите са на дъното на класацията. Едва 26% са декларирали желание да икономисват, до момента в който междинното равнище за Европейски Съюз е 41%.

Анализаторите показват, че това се дължи на възходяща убеденост за възобновяване на стопанската система и последователно повишаващ се стандарт на живот.

Ръстът на заплатите е най-съществен за увереността в бъдещето

Изследването обгръща и главните фактори, които дават убеденост на хората за бъдещето. За 59% от българите преди всичко е растежът на заплатите. И по този индикатор България е преди всичко в Европейски Съюз, където междинното равнище е 40%. Обяснението е в огромната разлика в виталния стандарт в страната и по-развитите западни страни. Например, растежът на заплатите е от минимум значение за хората в Дания (17%), Англия (26%) и Германия (27%).

За българите вторият по значимост фактор за увереността в бъдещето е спадът на безработицата - за 44% - също над междинното за Европейски Съюз равнище от 32 на 100. На трето място в страната е подложен растежът на стопанската система – за 35% от запитаните. Тук междинното за Европейски Съюз равнище е 29%, до момента в който този покзател е най-съществен за италианците и испанците с 41%, а най-маловажен - за германците с 12%.

Българите имат високо доверие към марките

Повече от половината хора в България имат доверие към търговски марки, демонстрира още изследването. С 51% страната е покрай междинното за Европейски Съюз равнище от 46 на 100. Най-голямо доверие към марки имат британците (55%).

По отношение на лоялността към марки България и Румъния са с най-високи индикатори – надлежно 80 и 81 на 100 от хората в двете страни избират една и съща марка. Освен това 77% от запитаните българи знаят авансово артикул на коя марка ще купят. Средното равнище за Европейски Съюз е 72%. Същевременно 56% от българите са склонни да пробват нов артикул, което е над междинното равнище за Европейски Съюз от 47 на 100. За 84% от българите качеството на продуктите и услугите е най-важно, а позитивният имидж на марката е на второ място измежду критериите за избор. Хората търсят и марки с опит (50%).

Българите имат най-високо доверие в Европейски Съюз към документите за качество – 84% са показали, че имат вяра на марки с такива етикети, до момента в който междинният индикатор за Европейски Съюз е 68%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР