Сред хилядите, бягащи от Русия, за да се спасят от

...
Сред хилядите, бягащи от Русия, за да се спасят от
Коментари Харесай

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Сред хилядите, бягащи от Русия, с цел да се спасят от готовност за войната в Украйна, има доста музиканти, които намират нова аудитория в прилежаща Грузия, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Hundreds of thousands of Russians, many of them young men, left the country to avoid the risk of being called up to fight the war in Ukraine that some do not agree with. For many the Georgian capital Tbilisi was a popular destination to escape to
— Reuters (@Reuters)
До септември м. година Алексей Антропов свири на контрабас в Симфоничния оркестър на гр. Москва „ Руска филхармония “ .

Когато обаче президентът Владимир Путин подрежда първата след Втората международна война готовност в Русия, с цел да ускори неуверената си инвазия в Украйна, 29-годишният музикант бяга в Грузия, където в този момент работи като рецепционист в хотел.

Класическият музикант е един от стотиците хиляди руснаци ,

доста от тях млади мъже, напуснали страната, с цел да избегнат риска да бъдат призовани да вземат участие във война, с която не са съгласни.

Грузинската столица Тбилиси е известна дестинация ,

защото може да се стигне по суша, има относително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия.

Антропов се впуска в нов живот в чужбина ,

като в началото живее в на ниска цена хостел в покрайнините на Тбилиси, преди да се реалокира в апартамент с другари и да откри скромна работа.

Той също по този начин поддържа пристрастеността си към музиката жива и е събрал дребна група типичен музиканти ,

които също като него са руснаци. Те се надяват да изнасят концерти в Тбилиси и вероятно Ереван, столицата на прилежаща Армения.

„ Засега нямам оркестър, тъй че съм в развой на създаване на собствен личен “, сподели Антропов. 

Първата подготовка в края на декември се организира в партер чартърен в центъра на Тбилиси. За задачата Алексей купува със свои средства евтини пластмасови столове, с цел да има къде да седнат изпълнителите.

Антропов няма желание да се връща в Русия в обозримо бъдеще, даже в случай че се промени политическото управление.

„ Следващият съветски Путин може да бъде още по-страшен от настоящия “, сподели той, седнал в грузинско заведение, в което се сервира локална кухня.

Спомняйки си пътуването до Грузия, Алексей споделя, че му лишило три дни да пресече границата при контролно-пропусквателен пункт Верхний Ларс, тъй като опашките от евакуиращи се от Русия били доста дълги.

„ Закараха ни до границата по селски пътища, подкупвайки служители на реда ,

а по-късно изминахме повече от 10 км нагоре по планината “ - спомня си той с кисела усмивка. Надява се някой ден да си купи парцел в Тбилиси. „ Имам потребност от дом – място, където мога да се върна. И се надявам Тбилиси ще стане подобен дом за мен. Това е хубав град “, споделя той.

Григорий Добринин е барабанист на съветската група СБПЧ

(абревиатура на съветски език за „ най-голямото просто число “). След като Москва стартира пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари, той също отпътува за Грузия, като взима единствено куфар с движимости и две шапки, които носи на концерти.

Докато СБПЧ продължава да работи в понижен състав ,

Добринин прекарва огромна част от времето си в „ Практика “, репетиционна зала в Тбилиси, която уредниците са замислили като място за срещи на музиканти от Грузия и чужбина.

Джемсесии има на всеки две седмици, като в това време Добринин преподава барабани.

„ Не считам, че да изучавам други да свирят, е крачка обратно за мен .

Преподаването и свиренето в група са разнообразни неща, те не могат да се съпоставят “, споделя музикантът и прибавя:

„ За да бъда почтен, в действителност ми липсват концертите, това е огромна загуба за мен “.

Руската певица и китаристка Анастасия Иванова, по-известна със театралното си име Гречка, продължава да обикаля на турнета, само че не може да свири в Русия, откогато напуща страната през предходната пролет, откакто попада в „ черен лист “ поради опозицията си против войната.

22-годишната жена, която също се е открила в Тбилиси ,

сподели, че има участия в Украйна, откакто черноморският полуостров Крим бе нелегално анексиран от Москва през 2014 година

Бях доста топло посрещната от украинската аудитория “ ,

сподели Иванова и посочи: „ Така че когато по съветската телевизия разправят, че украинците ненавиждат руснаците, знам, че това са цялостни нелепости “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР