Сред големите градове в страната най-много са поскъпнали жилищата ново

...
Сред големите градове в страната най-много са поскъпнали жилищата ново
Коментари Харесай

Най-много са поскъпнали жилищата ново строителство във Варна

Сред огромните градове в страната най-вече са поскъпнали жилищата ново строителство във Варна – с 23,4% за година, демонстрират данни на Националния статистически институт. При остарялото строителство най-голямото повишаване на цените е в Русе – с 21%.

В резултат Русе се изкачва преди всичко измежду огромните градове в страната с над 120 хиляди поданици в класацията за най-бързо общо повишаване на жилищата, откакто преди този момент на челната позиция беше Варна, а преди този момент първото място беше за Бургас. През третото тримесечие на предходната година цените на жилищата и къщите в Русе са с 20% по-високи по отношение на същия интервал на миналата година. Но от Национален статистически институт не са разгласили каква е смяната на цените на жилищата и къщите ново строителство в Русе.

Имотите в останалите пет огромни града с над 120 хиляди поданици също нарастват. Покачването на цените на жилищата във Варна и Бургас близко по мярка, а в останалите огромни градове повишаването е по-малко.

На второ място по общо повишаване на къщите и жилищата е Варна с растеж от 16,2% за година. Второто място се дължи главно на огромното повишение на цените на новото строителство. Но и повишаването на жилищата в остарели здания също е значително – с 12,7%. Тези данни на Национален статистически институт не включват продажбите в курортни комплекси. Варна е градът с най-голяма разлика в придвижването на цените на ново и остаряло строителство.

На трето място в класацията по общо повишаване на цените на жилищата е Бургас с 15,6% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. В морския град цените на съществуващите жилища и къщи са нарастнали с 13,2% за година, което слага Бургас на второ място по този индикатор, незабавно след Русе. При новите жилища в Бургас е записано доста по-голямо повишаване на цените – с 21,1% за година. Движението на цените на новото строителство значително зависи от това какви парцели излизат на пазара. Ако са приключени повече първокласни жилища цените са по-високи, само че в случай че на пазара излязат жилища в по-обикновени кооперации, междинните цени на подписаните покупко-продажби са по-ниски и надлежно регистрираното повишаване също е по-малко, а може да бъде регистриран и спад на цените.

На четвърто място по повишаване на парцелите за година е Пловдив с общ растеж на цените от 8,1%. В Пловдив също има огромна разлика при придвижването на цените на новото и остарялото строителство. Поскъпването при новото строителство в града под тепетата е с 13,4% за година. А цените на съществуващите жилища са нарастнали с 3,3%, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Петото място в класацията е за София. Имотите в столицата са поскъпнали със 7% за година. При новото строителство растежът на цените в града е с 6,3%. А при съществуващите жилища повишаването е със 7,4%. София е градът с най-малка разлика сред придвижването на цените на жилищата ново и остаряло строителство.

На шеста позиция е Стара Загора с покачване на цените на къщите и жилищата с 4,6% за година. Цените на новите жилища в града са нарастнали с 10,5%, а съществуващите жилища и къщи са поскъпнали с 2,1%.

Любопитно е, че в два от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и жилища е по-голямо в сравнение с новите, написа " Труд ".

В Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора повишаването на новото строителство е по-голямо. През 2020 година във всички огромни градове на страната остарялото строителство се показва по-добре във връзка с придвижването на цените. След това обаче, това се промени и в този момент в редица градове повишаването на новото строителство е по-голямо в сравнение с съществуващите жилища.

Общо за страната жилищните парцели са поскъпнали с 9,2% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. При новите растежът на цените е с 9,5%, а при съществуващите – с 9%.

Само в границите на второто тримесечие на годината водач на пазара е Русе с покачване на цените на парцелите с 8,6%. Лидер по повишаване на остарялото строителство през тримесечието е Варна с 3,3%, а при новото строителство преди всичко е Бургас с покачване от 13,2%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР