Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат гласове да

...
Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат гласове да
Коментари Харесай

Бизнесът иска 22% ДДС

Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат гласове да се усили данъчната тежест за жителите, вместо тази на бизнеса, като мярка за избавяне на Бюджет 2023. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов оферират 22% Данък добавена стойност, вместо налог " свръхпечалба ", стана ясно от техните изявленията в последните дни за Нова нюз и Нова телевизия.
България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която полза доста повече физическите лица, в сравнение с корпорациите. По данни на " Евростат " за 2019 година страната ни има най-ниското дейно облагане на едрия бизнес в целия Европейски Съюз, а съдружие " За Земята " изнесе информация, че топ 10 на най-големите по доходи частни предприятия в страната са платили нищожните 71 млн. лева налози през 2020 година Корпоративните налози у нас играят прекомерно скромна роля в обезпечаването на данъчни доходи, а главен принос за събирането на средствата в бюджета имат елементарните жители - един път с налога върху приходите си (през 2021 година в България ДДФЛ носи с 42% повече средства от корпоративния данък), само че още повече със солидните " невидими " налози върху потреблението и вноса (ДДС и акцизи), при които България е европейски първенец с 50% от общата данъчна тежест. 
Служебният финансов министър Росица Велкова предложи през второто полугодие на 2023 година да се вкара еднократен взаимен налог върху свръхпечалбите на компаниите, като една от ограниченията за стесняване на недостига в бюджета до 3% от Брутният вътрешен продукт, какъвто е критерият за влизане в еврозоната. 
Велев и Дацов оферират неравновесието да се задълбочи още повече тази година. " Дойде времето за повдигане на Данък добавена стойност. Предпочитам персонално да се вдигне Данък добавена стойност на 22% и да не се занимаваме с останалите нелепости, тъй като това би решило казуса, би понижило търсенето и не би навредило на предлагането, тъй като данъкът би обрал облагите на бизнеса ", счита Любомир Дацов. Според ръководителя на управата на АИКБ Васил Велев постигнатият растеж на облагата през 2021 година и 2022 година не е резултат от държавните тласъци, а от " професионализма и свръхработата на мениджърите, бизнесмените и чиновниците " в България. " Бихме предложили Данък добавена стойност да се усили на 22%. Винаги сме били за единна ставка на този налог ", сподели Велев.  >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР