Сравнявана с едни от най-добрите британски автори на криминални романи

...
Сравнявана с едни от най-добрите британски автори на криминални романи
Коментари Харесай

Класическа британска мистерия на фона на красивия Оксфорд забърква Мейвис Дориъл Хей в Смърт край реката

Сравнявана с едни от най-хубавите английски създатели на престъпни романи от 30-те години на предишния век като Агата Кристи и Дороти Сейърс, Мейвис Дориъл Хей жъне триумф още с първия си роман„ Убийство в метрото “, оповестен през 1934 година Година по-късно излиза „ Смърт край реката “,който затвърждава класата й и се радва на още по-голям интерес.

В тъмен януарски следобяд четири студенткиот оксфордския колеж„ Персефона “ се събират край реката, с цел да основат свое тайнообщество. Целта им е да обединят сили против най-мразения човек в колежа – счетоводителката девойка Денинг. Срещата на девойките е прекратена от появяването на плаващо по реката кану. То принадлежи на девойка Денинг, а в него е... нейният мъртвец.
 Троя е новият шедьовър на Стивън Фрай " Троя " е новият шедьовър на Стивън Фрай
След като ни впечатли със своя роман за сътворението на света в „ Митове “ и ни напомни именитите истории за силата на ч...

Първоначалните съмнения на полицията са, че гибелта е настъпила вследствие на смешка със злощастен излаз. Находчивите девойки обаче имат своите съмнения и вземат решение да вземат следствието в свои ръце. Оказва се, че мис Денинг не е била фаворитка нито на възпитаничките в колежа, нито на двама от локалните земевладелци, с които е била в открит спор. Така че обвинените за убийството й очевидно са прекомерно доста.

Студентките от „ Персефона “, а след това и пристигналият детектив от Скотланд Ярдтрябва да ревизират витаещите в колежа клюки за гибелта на мис Денинг. Проблемът е в спорните показания на доста от очевидците и в ненапълно аматьорския метод на младите детективки. Ключът към разкритието на килъра се крие в смущаващи секрети от предишното на жертвата. Тези секрети изплуват в най-неподходящия миг, само че в последна сметка ни водят до изненадващия край.

Както и в първия разказ на Хей „ Убийство в метрото “, жертвата и в „ Смърт край реката “ е една кардинално неприятна персона. Отново се срещаме и с някои от героите от популярния дебют на авторката, която за следващ път показва забележително възприятие за комизъм и нюх за създаване на престъпна конспирация. Романът й възвръща правдиво атмосферата на ония години и е класическа английска тайнственост, разрастваща се измежду „ замечтаните кулички “на красивия Оксфорд и безбройни чаши чай.

Книгата е част от поредицата на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на английската престъпна прозас тематично направени истински корици. Несправедливо подценени и неоценени преди време, доста от тези заглавия не са били издавани наново след края на Втората международна война.Всяка книга излиза с увод от актуален публицист на престъпни романи. Стивън Бут споделя любопитни детайлности за авторката, която очевидно се е въодушевила за „ Смърт край реката “ от следването си в колежа „ Сейнт Хилда “ – лицей, дал на света още две фамозни авторки на престъпни романи, а точно Ф. Д. Джеймс и Вал Макдърмид. Следващото заглавие от същата поредицаще бъде „ Убийство в Пикадили ” от Чарлс Кингстън.
 Кенилуърт - един от шедьоврите на Уолтър Скот " Кенилуърт " - един от шедьоврите на Уолтър Скот
През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър Уолтър Скот, един от безспорните първомайстори на жанра исторически разказ. Сред...

Мейвис Дориъл Хей е измежду най-ярките създатели от „ Златната епоха “ на английската престъпна прозаичност. Името ú не е толкоз известно през днешния ден, тъй като разгласява единствено три романа в този жанр през 30-те години на 20 век. Те обаче се радват на извънредно дружелюбен банкет, а „ Убийство в метрото “ е първият от тях, излязъл през 1934 година

Хей приключва университета в Оксфорд през 1916 година Тя демонстрира интерес към занаятите и занаятчийството и издава няколко книги през 20-те години в съавторство с Хелън Елизабет Фицрандолф, част от поредицата „ Земеделие и занаяти на Англия и Уелс “. През 1929 година Мейвис се омъжва за Арчибалд Мензес Фицрандолф, брат на съавторката ú и наследник на богат канадски банкер и притежател на дъскорезници.

Скоро след сватбата Хей взема решение да смени амплоато си и да написа престъпни романи. При дебютния си разказ тя взема драговолно златното писателско предписание „ Описвай познатото “. По това време тя и Арчибалд живеят на „ Белсайз Лейн “ в Северен Лондон: едвам на стотина метра от мястото, където е осъществено закононарушението в „ Убийство в метрото “.

През 1935 година излиза вторият разказ на Мейвис „ Смърт край реката “, който също реализира огромен триумф. За страдание след третия си разказ тя взема решение да сложи завършек на своята кариера в жанра. Няколко години по-късно брачният партньор ú умира по време на Втората международна война, като преди този момент писателката губи и тримата си братя при трагични условия. Впоследствие тя се завръща към първата си обич – занаятите – и разгласява последната си книга в тази област през 1972 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР