Сравнително голям процент от пациентите, които са се заразили с

...
Сравнително голям процент от пациентите, които са се заразили с
Коментари Харесай

Коронавирусът уврежда сърцето

Сравнително огромен % от пациентите, които са се заразили с ковид , имат редица индикатори, сочещи към риск от сърдечносъдови болести , съобщи пред РИА Новости шефът на Научно-изследователския център " В. А. Алмазов " към Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Шляхто .

" При относително огромен % пациенти, даже и при междинна тежест на прекараната коронавирусна зараза, се откриват нараснали маркери на миокардно увреждане, равнища на тропонин Т и промени в ЕКГ. Това са сигнали, че в бъдеще може да се стигне до увреждане на миокарда, ритъмни нарушавания и сърдечна непълнота ", споделя той.

Лекарят означи, че забавеният резултат от преболедуването на COVID-19 могат да бъдат патологични промени в миокарда , както заради въздействието на самия вирус, по този начин и заради нарушени имунни механизми.

Според Шляхто рисковете от бъдещо развиване на сърдечна непълнота, ритъмни нарушавания са съображение пациентите да се подложат на изчерпателен медицински обзор. Той би трябвало да включва оценка на възпалителните маркери и функционалното положение на сърцето, ехокардиография, оценка на положението на съдовете и вероятността от тромбоза и тромбоемболични затруднения, изяснява кардиологът.

Той акцентира, че в тази обстановка е значимо да се възползваме от съществуващия сега спад в заболеваемостта от ковид и да се имунизираме.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР