Сраженията продължават в Сирия, в обсадения анклав Източна Гута и

...
Сраженията продължават в Сирия, в обсадения анклав Източна Гута и
Коментари Харесай

Войната в Сирия навлиза в осмата си година

Сраженията не престават в Сирия, в обсадения анклав Източна Гута и към град Африн, в едноименния пограничен с Турция анклав през днешния ден, когато се навършват 7 години от началото на сирийския спор, съобщи Франс прес.

Конфликтът стартира на 15 март през 2011 година в разгара на Арабската пролет с продемократични митинги и репресиите против тях от страна на режима в Дамаск. Постепенно той се изроди във война, в която починаха над 350 000 души. В годините спорът се усложни и с намесата в него на непознати сили (Русия, Турция, САЩ).

Вчера вечерта сирийската войска съумя да влезе в основен град в анклава Източна Гута, финален бастион на бунтовниците край Дамаск, който от повече от 3 седмици е подложен на интензивни бомбардировки. Силите на режима нападнаха град Хамурия и съумяха да поемат непълен надзор върху него. Градът се намира в източната част на анклава Източна Гута. В резултат на офанзивата на проправителствените сили, подкрепяни от Русия, почнала на 18 февруари, Източна Гута бе разграничена на 3 елементи. Всяка една от тях е под контрола на разнообразни бунтовници. В бомбардировките по Източна Гута от началото на офанзивата до момента починаха над 1220 цивилни, измежду които 250 деца. Ранените са над 4600. Само през вчерашния ден бяха убити минимум 31 цивилни. Пак през вчерашния ден от анклава бяха евакуирани десетки цивилни, ден откакто оттова бяха евакуирани 150 души.

В Северозападна Сирия турската войска и подкрепящи ги сирийски сили са обкръжили съвсем изцяло Африн, главен град в анклава Африн, цел на атака, почнала на 20 януари против бастиона на кюрдските Сили за отбрана на народа. Те са считани за терористична група от Анкара, само че са съдружници на Запада в битката му против джихадистите в Сирия. Град Африн има 350 000 поданици, като доста от тях се пробват да избягат от него, откакто там към този момент няма вода и електричество и има дефицит на храна и медикаменти. Единственият излаз от Африн е подложен на обстрел и там през вчерашния ден починаха 10 бойци от силите, подкрепящи режима в Дамаск. В бомбардировки по града през вчерашния ден пък починаха минимум 10 души, измежду които 4 деца, а 34 души бяха ранени.

През седмата година от войната в Сирия обаче се стигна до провал на джихадистите от организацията Ислямска страна, която бе във напредък през 2014 година и завладя тогава огромни територии както в Сирия, по този начин и в прилежащ Ирак. Организацията бе разгромена в Ирак, а на сирийска територия участва към този момент единствено в няколко дребни региона. Град Ракка, който бе де факто столица на по този начин наречения халифат, разгласен от ИД, предишния октомври бе високомерен от Сирийските демократични сили, съюз, който сплотява кюрдски и арабски бойци, подкрепяни от Вашингтон.

Краят на борбата против джихадистите от ИД разрешава в този момент на интернационалните и на районните сили да се съсредоточат върху разширението на своите сфери на въздействие в Сирия.

Основната наклонност ще бъде разделянето на Сирия, споделя Джошуа Ландис, експерт по Сирия от университета в щата Оклахома.

В сирийския североизток се намират полуавтономните кюрдски региони и са ситуирани военни на Вашингтон. В сирийския северозапад Анкара поддържа бунтовниците в провинциите Идлиб и Алепо и води дружно с някои от тях атака против кюрдския анклав Африн.

Турското и американското въздействие на терен в Сирия ще продължи да се уголемява, споделя Никълъс Херас, специалист от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон.

Всичко това не пречи на сирийския режим да се стреми да си върне контрола върху цялата страна. Първоначално мощно отслабен, той промени нещата с помощта на съветската военна поддръжка. Режимът към този момент си върна повече от половината от страната и умножи успехите против бунтовниците и джихадистите. В края на 2016 година цялостното завладяване на Алепо, втория град в Сирия и някогашна икономическа столица на страната, бе преломен миг за Дамаск.

Фактът, че Асад си върна контрола върху Алепо и че управлява Дамаск, кара хората да споделят, че революцията е свършила, че режимът е спечелил спора. В психически проект това има огромно влияние, споделя френският специалист по Сирия Фабрис Баланш от института Хувър към Станфордския университет, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР