Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 533

...
Сражение Двама души бяха убити и седем ранени при предполагаема
Коментари Харесай

Сражение

Двама души бяха убити и седем ранени при предполагаема руска ракетна атака срещу украинския град Запорожие, според украински официални лица. Видео, публикувано от украинския президент Володимир Зеленски, показва дим, издигащ се от горящи и силно повредени сгради до църква. В контролирания от Русия Донецк в Източна Украйна дете беше убито и двама души бяха ранени, когато украински артилерийски снаряд удари двуетажна сграда, според служител, назначен в Москва. Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили два украински дрона близо до столицата Москва. Едно е свалено близо до южния квартал Домодедово, където се намира едно от най-големите международни летища в Русия, а друго близо до магистралата Минск, каза кметът на града. Официални лица съобщиха за експлозия на територията на фабрика, която произвежда оптично оборудване за руските сили за сигурност северно от Москва. Те не предоставиха предполагаема причина за взрива, който уби един човек, рани 60 други и остави най-малко осем души в неизвестност.


В руския граничен регион Белгород украински обстрел уби един човек и рани други четирима, каза губернаторът на региона. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Москва ще натрупа сили на западните си граници след присъединяването на Финландия към НАТО. Той каза пред управителния съвет на министерството на отбраната, че влизането на Финландия в НАТО и бъдещото влизане на Швеция е „сериозен дестабилизиращ фактор“. Полша обяви, че ще изпрати 2000 войници на границата си с Беларус, за да спре незаконното преминаване и да поддържа стабилността. Варшава става все по-притеснена за граничната зона, откакто стотици калени в битки наемници от Вагнер пристигнаха в Беларус миналия месец. Германия обяви ареста на германски гражданин, работещ за военните, по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Военна помощ

САЩ планират да осигурят на Украйна оръжия и боеприпаси на стойност 200 милиона долара, за да подпомогнат контранастъплението на Киев, съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирайки двама официални лица. Този последен пакет ще включва ракети за високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS) и системата за противовъздушна отбрана Patriot, боеприпаси за гаубици и танкове, ракети Javelin, оборудване за разчистване на мини, 12 милиона патрона за малки оръжия и боеприпаси за разрушаване, съобщи агенцията. Европейска държава е закупила десетки употребявани танкове Leopard 1, които някога са принадлежали на Белгия, и се готви да ги предаде на Украйна, според търговеца на оръжие, извършил сделката. Фреди Верслис, главен изпълнителен директор на отбранителната компания OIP Land Systems, който купи 50-те танка от белгийското правителство преди пет години, каза пред агенция Ройтерс, че не може да посочи купувача поради клауза за поверителност.


Санкции

Съединените щати и Канада издадоха нови санкции срещу Беларус, като посочиха няколко организации и лица за предполагаеми нарушения на човешките права и подкрепа за Русия на фона на войната в Украйна.

Икономичност

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че възобновяването на сделката с Русия за разрешаване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища „зависи от западните страни, които трябва да спазват обещанията си“. Руската централна банка заяви, че ще започне пилотиране на своята цифрова рубла с потребителите на 15 август след продължителна фаза на тестване с банките. Ходът идва, докато Москва се стреми да разшири обхвата на своите трансгранични плащания. Финландската комунална компания Fortum заяви, че все още се надява да продаде руските си активи и да получи компенсация за изземването им от Кремъл чрез арбитраж. Фирмата е една от малкото компании с активи, поставени под „временен контрол“ от Москва в отговор на санкциите на Европейския съюз заради войната на Русия в Украйна, което накара над хиляда западни фирми да напуснат Русия.


 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР