Сръчен украинец преработи Kadett от 1986 г. за работа на

...
Сръчен украинец преработи Kadett от 1986 г. за работа на
Коментари Харесай

Opel на дърва

Сръчен украинец преработи Kadett от 1986 година за работа на дървесен газ. Растящите цени на горивата предиздвикали 38-годишния Евгений Коливан да потърси решение в технология, добила известност през Втората международна война.

Алтернативното гориво се синтезира посредством изгаряне на дървесината при висока температура (1 400 градуса по Целзий). Получаваният в генератора газ се пречиства, охлажда се и се подава към горивната камера на мотора, чиято структура не се нуждае от никакви промени.

По време на Втората международна война, когато петролни артикули за цивилни коли на практика липсват, единствено в Германия с генератори са оборудвани над половин милион коли. Построени са и към 3 000 "дървостанции ". На дървесен газ се движат освен леки коли, а и камиони, рейсове, трактори, влакове, кораби и даже мотоциклети. С газгенератори са оборудвани даже някои танкове, въпреки че немците създават синтетични горива за военната си техника.

"Опелът " на Евгений Коливан гори по 20 кг дърва на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч трае безконечните 1 мин. и 35 сек., а газгенераторът в задната част на "кадета " наподобява на отоплително тяло за бездомници, само че за сметка на това километър пробег коства 0.10 гривни (0.006 стотинки).

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР