Сръбският режисьор Емир Кустурица подкрепи босненския сръбски лидер Милорад Додик

...
Сръбският режисьор Емир Кустурица подкрепи босненския сръбски лидер Милорад Додик
Коментари Харесай

Кустурица: Всичко мирише на преврат

Сръбският режисьор Емир Кустурица поддържа босненския сръбски водач Милорад Додик на протест в Република Сръбска, оповестяват босненски медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Баня Лука, основния град на Република Сръбска, която е част от Босна, нощес хиляди босненски сърби излязоха на протест в поддръжка на проруски настроения Додик и против решението на босненската Централна изборна комисия още веднъж да се преброяват гласовете от състоялите се по-рано този месец избори за президент на Република Сръбска.

„ Всичко мирише на държавен прелом. Събрахме се, с цел да защитим фамилията и родината. Всичко, което пази Милорад Додик и екипът му, е сложено под въпрос. Има неща, за които човек би трябвало да се бори, " сподели Кустурица на митинга, представен от босненския уебсайт Бука.

Според по-ранните данни Додик печели с 48 % от гласовете. Опозиционния претендент Йелена Тривич получава поддръжката на 43 % от гласувалите. В нощта на изборите и двамата оповестиха победа. В деня след изборите опозиционните партии упрекнаха Додик и неговата партия в изборна машинация. В послание към събралите се нощес Додик още веднъж заплаши, че Република Сръбска ще се отдели от Босна и Херцеговина. Един ден ще вземем 49 % от Босна и Херцеговина (…) Вярвам в идеалите за самостоятелна и самостоятелна Република Сръбска, съобщи Додик, представен от телевизия Ен1.

На 2 октомври в Босна и Херцеговина се състояха общи избори, обхващащи няколко равнища на ръководство. Политическата конструкция на страната е известна като една от най-сложните в света. Съгласно Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на войната там през 1995 година, Босна е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

На общите избори се избираха сръбски, хърватски и бошнячки представител в тричленното Председателство (президентството), представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска имаше избори и за президент. Централната изборна комисия разгласи предварителните резултати за всички други равнища на ръководство, само че гласовете за президент на сръбската част на Босна към момента се броят заради доста докладвани нередности и се чака повторното броене да завърши до четвъртък, отбелязва организация Хина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР