Сръбският президент обяви, че балканската държава не иска повече войни

...
Сръбският президент обяви, че балканската държава не иска повече войни
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия не иска повече войни с Косово

Сръбският президент разгласи, че балканската страна не желае повече войни в Косово и се стреми към създаване на доверие и другарство с болшинството албанци след ерата на спорове, осведоми АП.

Но Александър Вучич в това време насочи опасност по време на тирада в Косово, отбелязвайки, че Сърбия ще отбрани сръбското малцинство в някогашната провинция, в случай че бъде подложено на офанзива.

 Косовската полиция не пусна Вучич в Дреница Обновена
Косовската полиция не пусна Вучич в Дреница

Вучич реши да продължи с плануваното посещаване

В дълго послание в Северно Косово Вучич повтори, че към момента са надалеч от реализиране на съглашение за разрешаване на дългогодишния спор, само че даде обещание да работят по проблема.

Въпреки упованията Вучич не показа съответно предложение за бъдещо съглашение с Косово.

 Снимка 377298
Източник:

Междувременно косовският президент Хашим Тачи написа във " Facebook ", че е разбираемо косовските жители да не утвърждават визитата на Вучич , само че прикани за възпиране в името на мира и помиряването след войната през 1998-1999 година

 Вучич стартира двудневно посещаване в Северно Косово
Вучич стартира двудневно посещаване в Северно Косово

Сърбия няма да одобри и не може да одобри наложените решения от 2008 година

Тачи отбелязва, че той " изцяло схваща " реакцията на жителите на Централно Косово, които блокираха пътища и не разрешиха на Вучич да посети обитаемо със сърби село в региона.

 Снимка 377296
Източник:

Блокадата демонстрира, че болката и раните от войната към момента не са изчезнали , посочи Тачи и добави, че до момента в който Косово и Сърбия се пробват да оправят връзките си, " митингите и пътните блокади не ни оказват помощ " .

По-рано Вучич съобщи, че са създадени изстрели на барикадите , издигнати от косовски албанци.

" Не одобрявам оръжията, само че ние няма да позволим да тормозят сърбите в Косово ", закани се той. Сръбският водач не разкри какъв отговор има поради, само че акцентира, че не приканва косовските сърби да се въоръжават, с цел да отвърнат.

Водени от НАТО мироопазващи сили в Косово оповестиха, че Вучич не е под опасност макар пътните блокади . От KFOR означиха, че работят с косовските управляващи за унищожаване на барикадите от пътя за село Баня.

" Никой не заплашва господин Вучич и неговата сигурност е обезпечена ", се споделя в известието на задачата.



Сръбският президент се обърна към съгражданите си в Баня по телефона, откакто беше блокиран от косовските албанци.

Десетки хора се събраха в селото. Вучич се обърна към тях по телефона, заявявайки, че управляващите в Прищина не желаят да посети селото . Няколко дами плачеха, до момента в който сръбският водач говореше.

Президентът на Сърбия разкритикува мироопазващите сили, че не са предотвратили блокадата. Според него косовските управляващи стоят зад блокадата.

Вучич е на двудневна аудиенция в Косово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР