Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че страната му

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че страната му
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия ще продължи да следва активен европейски път

Сръбският президент Александър Вучич съобщи във вторник, че страната му ще продължи да работи интензивно по европейския път , оповестява " Анадолу ".

В изказване след среща с Мануел Саразин, специфичния делегат на Германия за Западните Балкани в Белград, Вучич сподели, че Сърбия ще продължи да построява по-силни връзки с европейските народи .

" Сърбия е мощно ангажирана във всички действия, проведени в границите на Берлинския развой , а самодейността " Отворени Балкани " е различен самодеен метод на страната ни към районната интеграция ", сподели той.

Той добави, че е извънредно значимо тези старания да бъдат приети в Европейски Съюз , с цел да се насърчи и поддържат страните от района по европейския път.

По отношение на разговора сред Белград и Прищина събеседниците се съгласиха, че това е единственият верен метод за разрешаване на нерешени въпроси и реализиране на стабилно съглашение.

Вучич акцентира, че чака градивна поддръжка за разговор и намиране на компромисно решение , което да даде опция за трайна непоклатимост в района с използването на съществуващите съглашения и на първо място образуването на Съюза на сръбските общини, който липсва повече от девет години.

Саразин уточни, че политиката на разширение и напъните за задълбочаване на съдействието сред страните от Западните Балкани ще бъдат измежду целите на немската външна политика през идващите години, като акцентира желанието за по-голямо присъединяване на Европейски Съюз в района.

Делегациите на Сърбия и Косово ще се срещнат в петък за нов кръг от договаряния за нормализиране на връзките.

Европейски Съюз води договарянията сред двете страни от близо десетилетие , само че процесът претърпя неуспехи заради засиленото напрежение през последните години.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през февруари 2008 година и е прието от повече от 100 страни, в това число Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция.

Белград към момента твърди, че Косово е отделила се провинция. Китай и Русия са измежду страните, които занапред ще признаят Косово като самостоятелна страна .
 Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин
Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин

Двете страни обтегнаха връзки поради изказванията на съветския президент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР