Сръбският президент Александър Вучич заяви в четвъртък, че няма намерение

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви в четвъртък, че няма намерение
Коментари Харесай

Вучич за Косово: Никаква капитулация от Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в четвъртък, че няма желание да подпише капитулация за Косово.

" Хората би трябвало да знаят, че нямам желание да подписвам капитулацията на Сърбия ", сподели той в директно присъединяване по прорежимната телевизия " Хепи ".

Според Вучич, косовският министър председател Албин Курти е решен да не допусне образуването на Общността на общините със сръбско болшинство.

" За него е елементарно да го направи, както се вижда от решението за унищожаване на визовия режим за жителите на така наречен Косово. Нямам нищо срещу това, само че моментът демонстрира, че те не са подготвени да оказват напън върху Курти, а да го предизвикват и това е казусът ", сподели той.

Вучич сподели, че ще работи с пратеника на Европейския съюз (ЕС) Мирослав Лайчак , с цел да откри метод за прогрес към нормализиране.

" Хората би трябвало да схванат момента, в който се намираме, може би най-трудния. Нямаме страна към нас без НАТО. Не можем да вкараме даже военната техника, която плащаме. Никой не желае да разбере специфичните условия, пред които е изправена Сърбия поради вилнеещата война в Украйна. Ние, сърбите, обичаме да се преструваме, че нищо не се е случило през 1999, 2004, 2008 година, само че за жалост се случиха доста неприятни неща. Хората в Сърбия би трябвало да знаят, че никой от държавното управление, нито аз, нито някой различен, не е изготвил никакъв проект. Той беше формиран от западни мощни от Германия и Франция с поддръжката на Америка, хората, на които беше върната способността да вземат решения от някой в Организация на обединените нации и това не беше Вучич ", сподели той.

" Знам какъв брой неприятен е проектът, само че би трябвало да разберем събитията и аргументите, заради които би трябвало да продължим диалозите... Казах им недвусмислено. Сърбия няма да се съгласи и няма да мълчи по отношение на участието на Косово в Организация на обединените нации ", сподели той.
 Европейски Съюз с нови опити да стопли връзките Косово-Сърбия
Европейски Съюз с нови опити да стопли връзките Косово-Сърбия

Пратеникът на Европейски Съюз за разговора Лайчак в четвъртък беседва в Прищина с косовските водачи

Припомняме, че Лайчак в четвъртък бе на посещаване в Косово, а идната седмица ще посети Сърбия.  Лайчак в четвъртък беседва в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти. 

Той сподели, че срещата с Курти " оправда упованията ми ".

Миналия месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха безмълвното си утвърждение на проекта на Европейски Съюз за преустановяване на месеците на политическа рецесия и за възстановяване на връзките.

И Сърбия, и Косово желаят да се причислят към Европейски Съюз, който желае от тях първо да разрешат разликите си.

Косово е някогашна сръбска провинция с болшинство от етнически албанци, която се отдели през 2008 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР