Сръбският президент Александър Вучич заяви тази сутрин в Охрид, че

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви тази сутрин в Охрид, че
Коментари Харесай

Вучич: Мини-Шенген е в ход - правим всичко, което искаше ЕС, но сами

Сръбският президент Александър Вучич съобщи тази заран в Охрид, че досегашните диалози с македонския министър председател Зоран Заев и албанския министър председател Еди Рама са " доста положителни " и че първото очевидно съглашение ще бъде по-лесно прекосяване на граничния пункт Прешево, а пътуването до Северна Македония и Албания единствено с персонална карта може да се чака до Нова година.

 © Архив
Вучич сподели за РТС, че " това са тектонични промени, които ще повлияят на привличането на директните задгранични вложения, тъй като вложителите желаят непоклатимост и огромен пазар ".

Според неговите думи Прешево е третият значим пункт за Сърбия след Батровци и Градина, а решението фитосанитарна ревизия да работи 24 часа в денонощието ще форсира преноса на товарни коли от двете страни и ще понижи оперативните разноски.

Той разгласи, че с незначителни промени в законите едно и също позволение за работа може да важи и за трите страни и че признаването на квалификациите ще бъде хармонизирано.

„ Това ще ни бъде от изгода, тъй като имаме проблеми с работната мощ и в това време сътворяваме положителни капиталова среда, изпращайки обръщение за непоклатимост и независимост на придвижване до пространство от 12 милиона души ", добави президентът.

„ Намерението е на летището в Белград да нямате потребност от специфични документи за Албания, никой да не ви желае документи, да имате допустимо минимум документи и колкото се може по-малко гранични проблеми. Когато кацнете в Скопие, към този момент няма да ви питаме по какъв начин отидохте там, можете да отидете в Белград или Тирана, това е един тип „ Мини-Шенген “.

Той разгласи, че трите страни ще могат да основават туристически направления дружно, че могат да се посещават Белград, Копаоник, Златибор и Охрид или Дуръс едновременно, което, добави той, е изключително привлекателно за азиатските туристи.

Президентът на Сърбия чака напън върху сходни решения, макар че това са задачите на Берлинската конференция.

„ Сега вършим всичко, което искаше Европейски Съюз, само че сами “, заключи Вучич.

Той чака офанзивите да са разнородни, както в района, с разнообразни политически оправдания, по този начин и офанзиви от вътрешната страна, само че добави, че " не му пука какво ще се каже, тъй като знае, че това е добре за хората в Сърбия ".

Той благодари на американците за поддръжката им по плана и също по този начин съобщи, че ще потърси поддръжка и от френския президент Еманюел Макрон.

Тристранната среща в Охрид продължава и през днешния ден. На нея участват ръководителят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на стопанската система на Черна гора Драгица Секулич.

Преди срещата на водачите на Западните Балкани, Заев, Вучич и Рама одобриха " Декларация, определяща целите и ограниченията за поощряване на районното съдействие ".

Декларацията се основава на съдействието, взаимната ангажираност и отстраняването на всички спънки пред свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитали като принос на жителите на всички страни в района за реализиране на общата им последна цел - пълноправно участие в Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР