Сръбският президент Александър Вучич заяви по сръбската обществена телевизия, че

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви по сръбската обществена телевизия, че
Коментари Харесай

Избори в Сърбия във време на глобални конфликти

Сръбският президент Александър Вучич съобщи по сръбската социална телевизия, че страната му ще отиде на избори във време на световни войни и спорове, " когато е належащо всички да бъдем обединени в битката за отбрана на виталните, национални и държавни ползи на Сърбия. Живеем в тежки времена. Много е значимо Сърбия да резервира мира и стабилността ", съобщи Вучич.

Вучич свика през вчерашния ден предварителни парламентарни избори за 17 декември, а локални избори ще се проведат в Белград и още 64 града и общини. Преди това той подписа решение за разформироване на определения на 3 април 2022 година парламент.

Изборите ще се проведат, защото сме подложени на доста напън заради " позицията по Косово и Метохия ", както и по други районни и световни въпроси, сподели той и добави, че най-важното е, че Сърбия би трябвало да резервира мира, стабилността и вътрешното доближаване. Сърбия би трябвало да покаже своята либералност и акцията е опция да се показват по либерален и цивилизован метод разнообразни хрумвания и стратегии, които няма да застрашат жизненоважни национални ползи, сподели Вучич.

Изборите идват на фона на застой в разговора с Косово и ново напрежение след въоръжен конфликт в Северно Косово, при който бяха убити един косовски служител на реда и трима сръбски паравоенни, както и след вълна от митинги против насилието, провокирана от всеобщи убийства в белградско учебно заведение и села край Младеновац през май, отбелязва Хина.

Скупщината, в която Сръбската прогресивна партия на Вучич и нейните съдружни сътрудници имат болшинство, беше определен през април 2022 година Предсрочните избори са нормални в Сърбия от 2012 година, когато Сръбската прогресивна партия пристигна на власт. Вучич е водещият политик в Сърбия, който управлява множеството електронни и печатни медии, разяснява хърватската организация. Опозицията се състои от дребни партии и обединения. Единият блок назовава себе си проевропейски и сплотява центристки и лявоцентристки партии, както и цивилен придвижвания, сдружения и начинания. Те проведоха митингите против насилието и неотдавна подписаха Споразумението за победа, като оповестиха, че ще се явят дружно на изборите.
 
Дясната съпротива се афишира за суверенистка и патриотична и кардинално поддържа Споразумението за победа, само че ще се яви на изборите в два блока. Тези три опозиционни блока ще се състезават против ръководещата коалиция, включваща Сръбската прогресивна партия, социалистите и няколко дребни партии, в това число пенсионерски. Опозицията чака победа в Белград поради множеството кавги с градските управляващи и кмета.

Сърбия има към 6,5 милиона гласоподаватели, а изборният предел е 3 %.

Според политолога Бобан Стоянович наподобява, че тези избори ще бъдат малко по-несигурни от предходните заради външни фактори, които понижиха рейтинга на ръководещата Сръбска прогресивна партия, като инфлацията и въпроса за френско-германското съглашение за Косово. Стоянович споделя, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е декларирала, че Вучич се е съгласил в Охрид да признае де факто Косово, заяви телевизия Ен1.

" Повярвайте ми, няма нито един гласоподавател на Сръбската прогресивна партия, който да каже, че Вучич би трябвало да одобри фактическата самостоятелност на Косово “, сподели той. Затова изборите са по-несигурни, а " не тъй като държавното управление отвори медиите или остави хората да гласоподават свободно ", уточни политологът.

Коментирайки апела на Вучич за цивилизована акция, Стоянович съобщи, че проправителствената телевизия Пинк е посочила каква ще бъде акцията, като е излъчила " абсурден “ видеоклип против опозицията и " Сърбия против насилието “ 15 секунди след обръщението на президента. Запитан за това, че Сръбската прогресивна партия ще взе участие на локалните избори със Сръбската радикална партия, Стоянович подсети, че радикалите са спечелили 14 000 гласа в Белград предходната година и че това е битка за всеки мандат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР