Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че страната му не

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че страната му не
Коментари Харесай

Вучич: Искаме компромис, за да признаем Косово


Сръбският президент Александър Вучич съобщи през днешния ден, че страната му не може да признае независимостта на Косово, в случай че не бъде реализирано компромисно решение, като добави, че позицията на Белград по въпроса не е лесна, предадоха БГНЕС и Българска национална телевизия.

„ Позицията ни въобще не е лесна... Албанците чакат да получат удостоверение за това, което считат, че имат. И те не са ни минимум подготвени да се съгласят, тъй като ще би трябвало да признаят, че страната им в никакъв случай няма да бъде консолидирана без Сърбия. Със сигурност най-големият напън ще бъде върху Сърбия. Но Сърбия не може да признае независимостта, в случай че не бъде реализирано компромисно решение. И тук няма никаква философия. И може да тормози който си изиска “, сподели Вучич на конференция.

След диалозите с американските сенатори Рон Джонсън и Крис Мърфи в Белград, Вучич повтори, че Сърбия желае да реализира компромисно съглашение с Прищина, само че че съглашението не може да извърши изцяло задачите на едната страна, без сръбската страна да получи нещо. Вучич сподели, че би трябвало да се реализира съглашение, в което и двете страни биха изгубили или спечелили еднообразно.

„ Възстановяването на връзките сред сърбите и албанците и постигането на дълготраен мир сред двете съществени страни на Западните Балкани ще бъде от огромна изгода освен за тези два народа, само че и за всички останали нации, живеещи в района “, сподели Вучич.

" В интерес на Сърбия е да ускори политическия разговор на високо ниво ", сподели Вучич и добави, че връзките сред Сърбия и Съединените щати са партньорски и се усъвършенстват, само че към момента има място за по-нататъшно усъвършенстване.

На срещата участваха и посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кайл Скот, както и външният министър Ивица Дачич. Преди два дни американските сенатори бяха в Прищина, заявявайки, че са нужни жертви и взаимни отстъпки и от двете страни, с цел да бъде разговорът сполучлив, само че че следствията ще бъдат позитивни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР