Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще бъдат продължени плащанията

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще бъдат продължени плащанията
Коментари Харесай

Вучич: Белград ще продължи плащанията към косовските сърби и след отмяната на динара

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че ще бъдат продължени заплащанията към косовските сърби след въвеждането на възбрана за потребление на валутата динар в Косово през тази седмица, съобщи Агенция Франс Прес.

Предвижда се заплащанията в Косово да се правят единствено в евро,което е формалната валута на страната.

Вучич произнесе поредна телевизионна тирада, в която се разгласи против хипотетично гонене на сръбското малцинство в Косово и упрекна държавното управление в Прищина, че се " саморазправя " с общността.

Президентът обаче не посочи дали заплащанията ще се правят с валутата сръбски динар.

" Сърбия има право да финансира избрани действия - опазване на здравето, обучение, пенсии ", съобщи Вучич.

" Сърбия ще търси решения по какъв начин да изплати парите на сърбите в Косово ", добави той.

Много сърби в Косово работят в сръбски институции, където заплатите, пенсиите и други финансови транзакции зависят от динара.

През 2002 година Косово одобри еврото за своя валута, макар че не е член на еврозоната, нито на Европейския съюз.

Часове преди възбраната на динарите да влезе в действие на 1 февруари, Косово съобщи че управляващите няма да приложат възбраната неотложно.

" Правителството на Република Косово се ангажира с възможни преходни интервали, тъй че жителите да могат да се приспособяват допустимо най-бързо, допустимо най-лесно и с минимални вреди ", съобщи пред медиите заместител министър-председателят на Косово Бесник Бислими.

През уикенда в взаимно изказване, оповестено от посолството на Съединени американски щати в Прищина, дружно със страните от Квинта, беше насочен апел да се отсрочи използването на регламента.

Така нареченият Квинт - Франция, Германия, Италия, Англия и Съединените щати - включва пет страни от НАТО, които се концентрират върху Западните Балкани.

Забраната на динарите идва след бурна година в Косово, през която през септември в манастир покрай сръбската граница се стигна до въоръжено опълчване сред сръбски въоръжени лица и полицията, при което бяха убити минимум четирима души.

Сърбия в никакъв случай не е признавала декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 г./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР