Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Северна Македония и Черна

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Северна Македония и Черна
Коментари Харесай

Според Вучич, РСМ и Черна гора са несправедливи към Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Северна Македония и Черна гора са несправедливи към Сърбия, тъй като са оповестили в Организация на обединените нации своята подкрепаза Резолюцията за геноцида в Сребреница, съобщи БГНЕС.

Клането през 1995 година е считано за най-голямото на европейския континент след Втората международна война (ВСВ). Ако резолюцията бъде призната от Общото заседание на Организация на обединените нации, 11 юли ще бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида. В документа се осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Вучич разгласи, че най-големите виновници са " тези, които са почнали цялата работа " - съгласно него това не е войнстващият сръбски шовинизъм, а западните страни:

" Ще бъде лицемерно и плахо да кажа, че Подгорица и Скопие са отговорни, а не тези, които го започнаха цялата работа. Ще бъдем ли удовлетворени от решенията на Скопие и Подгорица? Разбира се, че не. А дали е почтено към Сърбия, несъмнено, че не е. "

„ Македонците са наши братя и другари, макар че са едни от съинициаторите на резолюцията “, сподели още Вучич в изявление за Радио-телевизия на Сърбия.

" Когато ръководиш страната и знаеш, че имаш приятелски народ, не би трябвало да си безсрамен, а да продължиш да работиш по най-хубавия метод. Какво да кажа за Черна гора...едно Мексико да гласоподава с " въздържал се " или Никарагуа " срещу ", а Черна гора да е " за ". Китай да е " срещу ", а Черна гора " за ". Всичко това ни споделя какъв брой доста се трансформира международният ред. " - добави сръбският президент.

Вучич уточни, че Белград би трябвало да се оправя при такива условия, тъй като няма задоволително мощ на интернационалната сцена.

" Но бихме ли желали да съжаляваме за Черна гора и Северна Македония? Това в действителност няма да има смисъл. Мисля, че е по-справедливо и почтено, като човек и от името на Сърбия, да изляза и да кажа какво мисля, на тези, които в действителност стоят зад всичко това. " - добави той.

Александър Вучич твърди, че Резолюцията за Сребреница има няколко антисръбски цели:

„ Първата е в последна сметка премахването на Република Сръбска, само че западняците няма да ви го кажат. Второто нещо е преразглеждането на присъдата за отговорността на Република Сърбия и надлежно под номер три някой желае да вземе пари от Сърбия и да я съди за обезщетение за вреди от войната. Това са трите цели. Четвъртата е слагане на в допълнение задължение върху Сърбия и натоварване на гърба и раменете й. “

Той изясни, че страната му желае да напредва по европейския път, само че в същото време да укрепи позициите си по света.

" В допълнение към работата по европейския път е извънредно значимо да поддържаме другарски и допустимо най-тесни връзки с нашите другари на Изток, само че също и в Африка и Латинска Америка. Карибските страни, Тихия океан, на всички места “, сподели още Вучич.

През лятото на 1995 година, в предпазения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница. През 2025 година се навършват 30 години от кървавото кръвопролитие.

През лятото на трагичната 1995 година актуалният сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред Народното събрание в Белград Вучич декларира, че „ за всеки погубен сърбин ще бъдат по 100 босненци. “ Геноцидът е доказан с присъдата на Международния съд в Хага. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР