Сръбският президент Александър Вучич след среща с гръцкия премиер Кириакос

...
Сръбският президент Александър Вучич след среща с гръцкия премиер Кириакос
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия и Гърция винаги са се подкрепяли взаимно за териториалната цялост

Сръбският президент Александър Вучич след среща с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че Сърбия постоянно е подкрепяла териториалната целокупност на Гърция, както и че Гърция е зачитала териториалната целокупност на Сърбия и че се надява по този начин да остане и в бъдеще, оповестява.

" Сърбия и Гърция постоянно са се подкрепяли взаимно за териториалната целокупност. Вярвам, че по този начин ще бъде и в бъдеще ", сподели Вучич на взаимна конференция с премиера Мицотакис.

Вучич заяви, че по време на срещата са разисквани всички аспекти на двустранното съдействие и уточни, че тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни и сподели, че има вяра, че тази година ще бъде година на голям прогрес в стопанската система съдействие, само че и че ще бъде проведен и четвъртият върховен съвет за съдействие.

„ Имахме открит, почтен, другарски диалог по всички значими въпроси. Премиерът Мицотакис ме осведоми за доста неща, които заради обстоятелството, че не сме част от Европейски Съюз, не са ми известни по този метод. Разбрах какво ползите на Гърция и Европа са, съгласни сме, че Гърция е един от значимите, значими и най-искрени поддръжници на Сърбия в Европейски Съюз. Възниква въпросът дали Сърбия има други други възможности, способи, дали желае да бъде част от Европейски Съюз, т.к. както и дали Европа желае Сърбия да бъде част от Съюза “, разяснява Вучич.

В този смисъл той уточни, че що се отнася до Сърбия, без значение от разнообразни неща, Сърбия е твърдо решена да продължи и да форсира своя европейски път.

„ Но също по този начин споделих, че разбирам, че в Европа не постоянно са удовлетворени от всичките ни ходове, само че би трябвало да схванат, че чакаме поддръжка и за Сърбия по пътя й “, съобщи Вучич.

Както сподели той, те разискаха и дневния ред на Експо за 2027 година и добави, че „ фантазията ни е да посрещнем края на 2027 година с общ Брутният вътрешен продукт от 100 милиарда евро “.

„ Имаме потребност от поддръжката на нашите гръцки другари. Гордея се с днешния конгрес, можеха да дойдат 200 гръцки компании, а не 35-те, които са тук през днешния ден. Благодарим на всички, звучи парадоксално, Сърбия няма проблем с парите. Проблемът по какъв начин да създадем всичко това за какви пари сме дали? Нямаме задоволително компании, които би трябвало да изпълнят всичко, което би трябвало да създадем в годините, които ни чакат ", сподели президентът на Сърбия.

„ Сега построяваме високоскоростната железопътна линия Белград-Ниш, железопътната линия за Северна Македония завършва и частта през Македония би трябвало да бъде преодоляна. Гърция ще работи, с цел да подсигурява това “, добави Вучич.

Според него Сърбия е отпред спрямо други страни в района, когато става дума за икономическо развиване, само че към момента би трябвало да направи доста, с цел да доближи равнището на европейските страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР