Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната ще закупи още

...
Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната ще закупи още
Коментари Харесай

Вучич: Купуваме още руски хеликоптери, даваме €500 млн. повече от България за отбрана


Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната ще закупи още два съветски хеликоптера от модела „Камов“.

„Сърбия ще продължи да усилва мощта на армията си, не с цел да нападаме някого, а с цел да може да защитим своя народ във всеки един момент“, сподели Вучич пред локалната телевизия „Пинк“.

„Ние влагаме големи средства. Ние даваме даже 500 млн. евро Това нещо е доста значимо. Нашата войска би трябвало да бъде мощна. Хората би трябвало да се обединят към тази цел – да имаме мощна войска. Ще закупим два съветски противопожарни хеликоптера. Категорично това са най-хубавите хеликоптери за гасене на пожари. С тях ще може да помогнем на всички в региона“, сподели още Вучич.

Според него „Сърбия би трябвало да има мощна войска, с цел да не може никой в бъдеще да шантажира страната, както това е станало през 1998 и 1999 година по време на срещата в Рамбуйе“.

През пролетта на 1999 година във френското градче Рамбуйе се водиха договаряния за разрешаване на спора в Косово. Тогава сръбската делегация изпратена от Слободан Милошевич отхвърли да одобри оферти проект за разрешаване на рецесията.
Сърбия е най-големият вносител на съветско оръжие и военна техника в Европа
Припомняме, че сред 2015 и 2021 година разноските за защита на Сърбия скочиха с към 70%. През декември сръбският водач съобщи, че военният бюджет на страната, който за идната година възлиза на над 1,1 милиарда евро, ще бъде повишен с още 500 милиона евро за покупката на съоръжение и оръжия.

През 2022-2023 година Белград възнамерява да купи четири вертолета Ми-35, три Ми-17, а също по този начин 11 Ми-35, които са били на въоръжение в една от страните-членки на Европейски Съюз.

През последните няколко години Русия е предала на Белград 30 осъвременени танка Т-72 Министерски съвет, 30 бронирани машини БРДМ-2, 7 вертолета Ми-17 и Ми-35, 6 изтребителя МиГ-29. Също по този начин Белград е купил батарея за Противовъздушна отбрана защита „ Панцир-С1 “.

Вучич даже съобщи, че страната му желае да има съветски комплекси С-400, само че за момента не може да си го разреши. Той твърди още, че през идващите пет години страната ще обезпечи за сръбските военни предприятия поръчки за 1,25 милиарда евро.

Колкото повече се въоръжават съседите ни, толкоз по-опасни стават споровете в района, а въоръжаването е бомба със закъснител, подвластна от политическите причини и темперамента на балканските нации. Особено в този момент, когато има напрежение сред Русия и НАТО, поради Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР