Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Сърбия е купила от

...
Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Сърбия е купила от
Коментари Харесай

Сърбия е купила остарели бойни хеликоптери от Кипър

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия е купила от Кипър 11 военни хеликоптера Ми-35, създадени в Русия, за да укрепи военновъздушните си сили, съобщи Танюг.

Кипърското държавно управление и Сърбия се споразумяха през 2021 година за покупка на остарели Ми-35с, които изискват главен ремонт, за неуточнена цена, част от която Белград е изплатил посредством експорт на сръбски оръжия.

„ Платихме повече от половината на нашите братя кипърци с нашите оръжия “, сподели Вучич пред кореспонденти на презентация във военновъздушната база Батайница край Белград.

Той разгласи и продажба на 48 самоходни гаубици сръбско произвеждане на обща стойност 311 милиона евро от страна, която не се показва. 

„ Тази процедура към момента би трябвало да мине през техния парламент “, добави Вучич.

Сърбия има една от най-големите армии на Западните Балкани и към момента разчита на някогашни руски военни технологии, само че през последните години стартира покупки на западни и китайски оръжейни системи и самолети, отбелязва Ройтерс.

През юни Вучич сподели, че Белград договаря за пазаруването на изтребители Рафал (Dassault Rafale F3R), а страната към този момент се снабди и с хеликоптери и самолети на Еърбъс (Airbus). 

Сърбия е военно неутрална, само че се причисли към програмата " Партньорство за мир " на НАТО, ориентирана към страни, които се стремят да се причислят към Алианса. Белград ограничи военното съдействие с Москва, откакто Русия нахлу в Украйна, само че за разлика от Европейски Съюз и други западни страни, не е наложил наказания против Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР