Сръбският президент Александър Вучич предположи, че въоръженият конфликт в Украйна

...
Сръбският президент Александър Вучич предположи, че въоръженият конфликт в Украйна
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия се справя фантастично, готови сме да дадем гражданство на руснаци и украинци

Сръбският президент Александър Вучич допусна, че въоръженият спор в Украйна ще продължи повече от година, а идната зима ще бъде най-тежката в историята. Това сръбският държавен глава съобщи в четвъртък вечерта по националната телевизия РТС, разяснявайки дейностите на съветската и украинската армии.

 

" Нещата са комплицирани. И едната, и другата страна изпитват дефицит на муниции и хора. И едната, и другата страна са изгубили най-хубавите си мъже. Очакваме, че тази война ще продължи по-дълго от идната година и че по-следващата зима (2023-2024 г.) ще бъде най-тежката в историята на света ", добави сръбският водач. Сърбия е безспорен рекордьор Президентът обаче сподели, че цената на Брутният вътрешен продукт на Сърбия ще бъде към 62-63 милиарда евро в края на тази година и че е съвсем сигурен, че страната няма да влезе в криза. Вучич акцентира, че равнището на безработица в Сърбия е най-ниско.

 

„ Сега имаме проблем във фабрика в централна Сърбия. Чужденци ни молят да пуснем хиляда тунизийци, тъй като няма повече сърби, които желаят да работят. Затова бързо ще дадем поданство на украинци и руснаци, на всички, които се интересуват “, сподели той. „ Ние сме привикнали да строим пътища и железопътни линии, а никой в Европа не го прави в такава степен “, сподели още Александър Вучич. 

 

" Днес имаме 14 осъвременени МиГ-29 и придобиваме нови, да не приказваме за противовъздушните системи, да не приказваме за броя на танковете, PASARS, бронирани машини - Лазар, Милош и всичко останало ", добави той. „ Успяхме да запазим обществените финанси непокътнати, имаме най-големите валутни запаси в историята на Сърбия, най-голямото количество злато. Публичният дълг е под 55% “, сподели Вучич, добавяйки че запасите на Сърбия са към 38 тона злато.

 

„ Осигурихме ресурси от газ, внесохме и задоволително въглища. Справихме се в незабравим миг ", сподели президентът. Той разгласи, че след няколко дни отпътува за Азербайджан, с цел да разиска тока, газа и, както сподели, „ някои други неща “.

 

" Направихме всичко, само че идната година ще е проблем. Няма гаранция, че ще успеем да попълним газовите складове за идната година. Иска ми се войната в Украйна да свърши скоро, само че надали “, сподели Вучич.

 

Той добави, че ще упорства да не се вкарват наказания против Русия стига това да не заплашва виталните ползи на Сърбия. „ Моето „ може би “ е по-силно от твърдото „ да “ на доста политици “, сподели Вучич.

 

По думите му тази година Сърбия е счупила безспорен връх по приток на директни задгранични вложения. „ Към 10 декември имаме 4 милиарда и 95 милиона директни задгранични вложения, което е рекордно равнище. Това са фантастични резултати ", сподели Вучич. Той добави, че от ден на ден китайски и японски вложения идват в страната, което го прави изключително горделив.

 

По думите му Съединени американски щати няма да трансформират отношението си към Косово, само че, американците кардинално схващат обстановката по-добре от някои в Европа. „ Америка няма да промени отношението си към Косово, само че се надявам и имам вяра, че Америка ще желае да ни изслуша в идния интервал повече в сравнение с имам вяра, че Европа ще бъде подготвена на това. Може би американците всъщност схващат обстановката по-добре. Те доста добре схващат какви проблеми имаме всички ние и какъв брой сложна е обстановката ", сподели Вучич.

 

Той добави, че неговата работа е да помогне на държавното управление да избави страната от заличаване, само че в това време да избави сръбския народ в Косово и Метохия, тъй че децата там да имат бъдеще както децата в Централна Сърбия.

 

" Има едно нещо, за което ги осведомих, и това е участието на Косово в Организация на обединените нации. Сърбия няма да одобри това. Можем да обсъдим останалото ", сподели Вучич.

 

Искането за връщане на сръбските сили в Косово е подадено до командването на КФОР, тъй като те самите споделят, че дават отговор за сигурността и са длъжни да я обезпечат, сподели още Вучич. Той съобщи, че знае, че ще бъде отхвърлено, макар че съгласно Резолюция 1244 това искане би трябвало да бъде утвърдено. „ Казах (на заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Габриел) Ескобар, че не е загадка, че ще бъде даден негативен отговор, просто очаквам да видя какъв ще е отговорът “, сподели Вучич. 

 

Той сподели, че сърбите в Косово и Метохия упорстват за освобождението на нелегално задържаните. Второто искане, сподели президентът, е специфичните елементи на косовската полиция да не могат да влизат в северната част на Косово без единодушието на четиримата кметове на север и КФОР. „ Искам да кажа на хората в Сърбия това, което показах на всички събеседници. Това е документ № 1 – Хартата на Организация на обединените нации. Това е документ № 2 – Резолюция 1244. Документ № 3 – Военнотехническо съглашение. Документ № 4 – Брюкселско съглашение. Документ № 5 – Споразумение от Вашингтон. Документ № 6 – Солунска декларация. Подготвяме и документ № 7 “, уточни президентът.

 

„ Когато помолих представители на интернационалната общественост да кажат едно от споразуменията, което се съблюдава, получих съответен отговор – нито едно, те не го крият “, сподели сръбският президент. " Хората повече няма да търпят терора на Курти ", сподели Вучич.

 

Накрая президентът сподели, че чака допустимо максимален напън поради Косово и Метохия и че е споделил на интернационалните представители, че участието на Косово в Организация на обединените нации е недопустимо за Сърбия и че е по-добре да се разискват други въпроси.

Източник: Actualno

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР