Сръбският президент Александър Вучич обяви, че цената на газа от

...
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че цената на газа от
Коментари Харесай

Вучич каза колко ще струва газта от "Балкански поток" на входа от България

Сръбският президент Александър Вучич разгласи, че цената на газа от продължението на "Балкански поток " през Балканите за Сърбия ще бъде 155 $ за 1000 куб. м на входа от България.

Директорът на сръбската държавна компания "Сърбиягаз " Душан Баятович съобщи през вчерашния ден, че Сърбия е получила първите 140 000 куб. м газ от свързващия газопровод с България, който в действителност е продължение на газопровода "Турски поток " през страните от Балканите.

По думите му цената на газа за Сърбия от 1 януари ще намалее от 240 на 155 $ през първите две тримесечия на 2021 година.

"Цената на газа в (пункта за предаване и приемане с България, б. р.) Брегово ще бъде 155 $ за 1000 куб. м, още 12-14 $ ще коства превоза през нашата територия ", посочи сръбският президент по телевизия Pink.

По думите му сръбската страна ще печели и от преноса на газа. Вучич удостовери, че стартирането в употреба на сръбския сектор от газопровода с негово присъединяване ще стане в 6 часа сутринта на 1 януари, тъй като "тогава ще стартира доставката на търговски размер газ ".

Държавният глава на Сърбия означи, че по-рано по време на договарянията за доставки на газ с представители на Русия и Съединени американски щати той искрено е декларирал, че Белград се интересува от първокласен газ "и на първо място от ниска цена ".

"Не би трябвало да ни оферирате (газ, б. р.) на цена от 600 $ ", акцентира Вучич.

По данни на националната компания през Сърбия ще минават 13,88 милиарда куб. м газ годишно. В края на декември 2019 година беше приключено полагането на тръбите на сръбското продължение на газопровода по всички 402 километра от българската граница до Унгария.

"Турски поток " е газопровод от Русия до Турция през Черно море. Проектният потенциал на оборудването е 31,5 милиарда куб. м газ годишно. Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР