Сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната му вече е

...
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната му вече е
Коментари Харесай

Вучич: Задминахме България по заплати, ще изпреварим всички на Балканите

Сръбският президент Александър Вучич разгласи, че страната му към този момент е изпреварила по възнаграждение на труда България. „ Днешната междинна заплата е към 424 евро. Ако сравните с 2002 година, когато междинната заплата в Хърватия беше към 700 евро, а в Сърбия единствено 146, намалихме фрапантно разликата. Скоро междинната заплата в Сърбия ще бъде към 465 евро”, уточни Вучич, до момента в който инспектираше новострояща се постройка в Белград.

„ Намаляваме разликата с други страни в района освен съразмерно, само че и безусловно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния”, сподели президентът на Сърбия. „ В момента се намираме в доста добра обстановка. Икономиката ни пораства със съществени темпове. Намаляваме безработицата. Заплатите и пенсиите се увеличават”, акцентира Вучич.

По данни на Национален статистически институт междинната работна заплата в България към края на първото тримесечие е 1 077 лева (551 евро), а съгласно Национален осигурителен институт средномесечният застрахователен приход е 880 лева (450 евро), като и двете стойности са по-високи от оповестеното от Вучич приблизително заплащане на труда в Сърбия.

Сериозната разлика в данните на Национален осигурителен институт и Национален статистически институт се дължи на другата методология на пресмятане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР