Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че действията на косовския

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че действията на косовския
Коментари Харесай

Ана Бърнабич: Сърбия има право и намерение да върне силите си в Косово

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи през днешния ден, че " дейностите на косовския министър председател Албин Курти са довели до ръба на въоръжени конфликти " и изрази мнението, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сърбия има право да върне избран брой свои войски в Косово, съобщи Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Всичко, което Курти прави в този момент, провокира опасност освен за сърбите, а и за албанците и за цяла Европа, сподели Бърнабич.

" Това е политика от 19-и век. Много съм разтревожена и не можах да заспя нощес. Курти докара всички нас, и сърби, и албанци, на ръба на войната. Но не го направи самичък. Имаме цялостно неуважение от страна на сътрудниците и Европейски Съюз, които не реагират или реагират, чак когато сме на ръба на пожара ", сподели сръбският министър председател.

Тя упрекна задачите на НАТО и Европейски Съюз КейФОР и ЕУЛЕКС, че не си правят работата освен според Брюкселското ,

а и според съглашението от Куманово, и че не пазят сърбите в Косово нито в северната част, нито южно от река Ибър.

" Поради това сме доста близо и считам, че през днешния ден президентът Александър Вучич ще даде повече информация

за срещите му и според Резолюция 1244 да желаяме наши сили да се върнат в Косово. Защото КейФОР не си правят работата и сърбите в Косово не могат да се усещат в сигурност ", сподели Ана Бърнабич.

Резолюция 1244 апропо планува връщането в Косово на до 1000 сръбски бойци и служители на реда

при избрани условия и за осъществяване единствено на избрани задания, като връзка с интернационалните сили за сигурност, маркиране и почистване на минни полета, поддържане на наличие в сръбски исторически обекти, поддържане на наличие на основни гранични пунктове. Сръбски бойци и служители на реда могат да се върнат за осъществяване единствено на тези задания и единствено със единодушието и под наблюдението на КейФОР.

Това значи, че съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации няма опция

за изпращане на 1000 бойци по друга причина с изключение на гореспоменатите четири или без авансово съглашение.

Ръководителят на службата за Косово в сръбското държавно управление Петър Петкович сподели нощес, че Белград ще прегледа опцията за връщане на 1000 сръбски представители на силите за сигурност в Косово, откакто косовската полиция през вчерашния ден ускори наличието си в четирите общини на север, където живеят най-вече етнически сърби, поради повишаване на напрежението там.

Във вторник бяха чути детонации и изстрели в Северно Косово, където полицията ескортира представители на държавната изборна комисия, която бе на обиколка в общините на север. Бяха нанесени вреди на пространства на изборни комисии. 

Планирано е в Северно Косово да се проведат предварителни локални избори на 18 декември, защото сръбските кметове там, дружно с локалните съдии и към 600 служители на реда, подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отсрочи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите към момента не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград към момента не признава независимостта на тогавашната си област, макар че над 100 страни към този момент са я признали.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР