Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че действията на косовския

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че действията на косовския
Коментари Харесай

Ана Бърнабич: Косовският премиер ни доведе до ръба на войната

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи през днешния ден, че " дейностите на косовския министър председател Албин Курти са довели до ръба на въоръжени конфликти " и изрази мнението, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сърбия има право да върне избран брой свои войски в Косово, съобщи Танюг.
Прочетете още
" Всичко, което Курти прави в този момент, провокира опасност освен за сърбите, а и за албанците и за цяла Европа ", сподели Бърнабич.

" Това е политика от 19-и век. Много съм разтревожена и не можах да заспя нощес. Курти докара всички нас, и сърби, и албанци, на ръба на войната. Но не го направи самичък. Имаме цялостно неуважение от страна на сътрудниците и Европейски Съюз, които не реагират или реагират, чак когато сме на ръба на пожара ", сподели сръбският министър председател.

Тя упрекна задачите на НАТО и Европейски Съюз КейФОР и ЕУЛЕКС, че не си правят работата освен според Брюкселското, а и според съглашението от Куманово, и че не пазят сърбите в Косово нито в северната част, нито южно от река Ибър, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Поради това сме доста близо и считам, че през днешния ден президентът Александър Вучич ще даде повече информация за срещите му и според Резолюция 1244 да желаяме наши сили да се върнат в Косово. Защото КейФОР не си правят работата и сърбите в Косово не могат да се усещат в сигурност ", сподели Ана Бърнабич.

Резолюция 1244 апропо планува връщането в Косово на до 1000 сръбски бойци и служители на реда при избрани условия и за осъществяване единствено на избрани задания, като връзка с интернационалните сили за сигурност, маркиране и почистване на минни полета, поддържане на наличие в сръбски исторически обекти, поддържане на наличие на основни гранични пунктове. Сръбски бойци и служители на реда могат да се върнат за осъществяване единствено на тези задания и единствено със единодушието и под наблюдението на КейФОР.

Това значи, че съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации няма опция за изпращане на 1000 бойци по друга причина с изключение на гореспоменатите четири или без авансово съглашение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР