Сръбският премиер Ана Бърнабич отговори на твърдението на германския външен

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич отговори на твърдението на германския външен
Коментари Харесай

Ана Бърнабич: Сърбите в Косово копнеят за мир и стабилност

Сръбският министър председател Ана Бърнабич отговори на изказванието на немския външен министър Аналена Бербок, че връщането на сръбската войска в Косово и Метохия е " недопустимо ", написа белградският вестник " Политика ". Бърнабич подсети в Туитър, че в последното известие на министрите на външните работи на страните от Г-7 (14 май 2022 г.), се споделя, че при решаването на всеки проблем или рецесия в света (Либия, Сирия, Йемен, Сомалия и др.),  трябва прецизно да се ползват съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Сега, изненадващо, Министерство на външните работи на Германия декларира, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която постановява, че Сърбия има право да изиска връщане на избран брой от своите сили за сигурност в Косово, би трябвало да бъде пренебрегната, тъй като това е " недопустимо “. Що се отнася до интернационалното право и непоклатимост, въз основа на какви критерии решавате коя резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да се съблюдава и коя би трябвало да се пренебрегва - да вземем за пример в тази ситуация с Либия би трябвало да се съблюдава Резолюция 2571, само че в тази ситуация със Сърбия Резолюция 1244 би трябвало да се пренебрегва? Удивително равнище на парадокс ", разяснява Бърнабич.

Тя добави, че единственото, за което копнеят сърбите в Косово, е мир и непоклатимост.

" Ние също нямаме нищо срещу да съблюдаваме интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации, на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации... Нямаше да има напрежение, което би трябвало да се понижи, в случай че (Албин) Курти спазваше споразуменията, а не ги нарушаваше едностранно, сподели Бърнабич. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР