Сръбският премиер Ана Бърнабич бе в челните редици на днешния

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич бе в челните редици на днешния
Коментари Харесай

Гей парадът в Сърбия завърши без инциденти

Сръбският министър председател Ана Бърнабич бе в челните редици на днешния гей церемониал в Белград, проведен под мотото " За смяна ", който приключи с послание на уредниците и на техни посетители на Площада на републиката, оповестяват сръбските медии. Парадът мина спокойно и без произшествия.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Шествието със флагове с цветовете на дъгата, шарени балони и транспаранти с надписи " За смяна ", мина през центъра на Белград. Мнозина се приближаваха до премиерката, която не крие, че е лезбийка, с цел да се ръкуват и да се снимат с нея.

Дори краткотрайният, само че мощен дъжд не уплаши участниците в парада. На всеки пет метра имаше служител на реда и сега, когато един мъж се развика и потегли към колоната, полицията реагира неотложно и го води преди да е стигнал до участниците в парада.

Един от уредниците на парада Горан Милетич съобщи, че тази година е била историческа, тъй като за първи път е открит Прайд инфо център, който към този момент 20 дни действа без проблеми, както и че тази година участват максимален брой представители на държавното управление и, съгласно оценките, най-вече участници.

Освен Ана Бърнабич, в парада участваха министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали, водачът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович със брачната половинка си, актрисата Миряна Каранович и писателката Биляна Сърблянович.

Парадът бе открит от фолк певицата Йелена Карлеуша и бе закрит от посланика на холандския гей церемониал Ханс Ванховен, който сподели, че Сърбия напредва в региона на ценене на правата на ЛГБТ общността. Той особено посочи наличието на премиерката на парада и уточни, че това е доста самоуверено от нейна страна.

Горан Милетич сподели, че идващият гей церемониал ще се състои следващата година по същото време, в седмицата сред 10 и 16 септември и че чака повече участници от през днешния ден, когато съгласно него са били към хиляда души.

Същевременно край църквата " Свети Марко " се събраха група съперници на гей парада с икони и транспаранти. Те обявиха, че откакто гей парадът завърши, ще отидат на Площада на републиката да го " прикадят ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР