Сръбският парламент назначи ново правителство, което ще трябва да преведе

...
Сръбският парламент назначи ново правителство, което ще трябва да преведе
Коментари Харесай

Ана Бърнабич отново е премиер на Сърбия

Сръбският парламент назначи ново държавно управление, което ще би трябвало да преведе страната през възобновяване от пандемията от новия ковид и да я приближи още повече до участието в Европейския съюз.

Начело на кабинета още веднъж застава Ана Бърнабич, която беше министър председател и в предходния мандат, съобщи „ Ройтерс “.

Общо 23 министъра встъпват в служба, главната част от тях са от ръководещата Сръбска прогресивна партия, не липсват фрагменти и на съдружниците от Социалистическата партия и Сръбския родолюбив алианс. Одобрението на 250-членния парламент, в който обединението има голямо болшинство от 230 депутати, беше условност. Почти 50% от назначените министри са от женски пол.

В своето послание към народните представители Бърнабич акцентира като главен приоритет на държавното управление ѝ битката с COVID-19. От началото на пандемията инфектираните в страната са над 42 хиляди, като от тях 803-ма са умрелите.

Според Международния валутен фонд се чака стопанската система на Сърбия да се свие с 1.5% тази година и да се възвърне през 2021-ва. За задачата са планувани спомагателни вложения в инфраструктура, въгледобив и енергетика.

Освен това Бърнабич дефинира кабинета като „ проевропейски “, само че акцентира че Сърбия ще продължи да балансира сред кандидатурата си за присъединение към Европейски Съюз и поддържането на тесни връзки с Китай и Русия.

Ана Бърнабич е първата министър-председателка на страната с хомосексуална ориентировка. По време на предходния си мандат дружно с партньорката ѝ Милица Джурджич станаха родители на момченце.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР