Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич продължи с нови

...
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич продължи с нови
Коментари Харесай

Дачич с нова атака към България! Намеси Гоце Делчев и извика посланика ни за пояснения!

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич продължи с нови провокации по отношение на страната ни. След като насочи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов, в събота вечер той е извикал ръководещия дипломатическата ни задача в Белград на диалог в министерството, оповестява БГНЕС. 

“Като прилежаща на България страна ние желаеме положителни, другарски и съюзнически връзки. Това значи високо равнище на схващане по най-значимите ползи на двете страни и двата народа. Както ние демонстрираме схващане за българската национална еднаквост, език или Гоце Делчев, по този начин чакаме и схващане във връзка с косовския въпрос и сръбския народ. Това изказване на българския министър председател, не се отнася за квотота за лов на риба или пък за качеството на сръбското сирене при договарянията с Европейски Съюз, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия ”, сподели Дачич пред държавната организация Танюг. Поради тази причина сходни изказвания би трябвало да бъдат точни, тъй като не е правилно, че целият Европейски Съюз има една и обща позиция във връзка с независимостта на Косово, сподели още той.

“Позицията /на Европейски Съюз за Косово, бел.ред./ е неутрална и заради тази причина в документите на Европейски Съюз има звездичка и разяснение. Всички чиновници на Европейски Съюз са длъжни да зачитат това, без значение дали това са страни, които са признали Косово или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за неправилна интерпретация, за неговата, или за моята декларация. Поради тази причина извикването на ръководещия посолството на България на диалог в Министерство на външните работи има за цел да отстрани всякакво неразбирателство и в другарски дух да продължим съдействието с признателност за българската поддръжка за европейската интеграция на Сърбия ”, сподели още Ивица Дачич.

Дългогодишният представител на някогашния сръбски деспот Слободан Милошевич Ивица Дачич насочи следващите си груби нападки против България и Бойко Борисов. Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич прикани “Борисов да зачита позицията на Европейски Съюз по отношение на независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел ”. Коментарът му бе във връзка апела на Бойко Борисов Борел да пази ползите на Европейски Съюз. Според Дачич “позицията на Европейски Съюз била, че Косово не е без значение ”. Това обаче не е истина. Общо 23 страни на Европейски Съюз към този момент са признали независимостта на Косово.

“Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на Европейски Съюз е, че Косово не е самостоятелна страна. Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейски Съюз, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безсрамие, на какво наподобява. Писна ми от всичко това. А да не приказвам и за това, че единствено преди няколко месеца получи наш медал ”, сподели със заплашителен звук Ивица Дачич, чиято страна не е член на Европейски Съюз.

Само няколко часа след скандалното изказване на Дачич по предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник в Министерство на външните работи. По време на конференцията на държавните ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония, Бойко Борисов бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово. Българският министър председател отговори: “По отношение на Върховния представител – когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР