Сръбските власти са спрели разследване срещу бивш румънски депутат, който

...
Сръбските власти са спрели разследване срещу бивш румънски депутат, който
Коментари Харесай

Сърбия спря разследване срещу бивш румънски депутат след дарение от 10 000 евро

Сръбските управляващи са спрели следствие против някогашен румънски народен представител, който избяга в Сърбия, за потребление на подправени документи, откакто той е направил филантропично подаяние, оповестява през днешния ден румънският информативен уебсайт Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.

Източници от прокуратурата в Белград са удостоверили пред сръбския информативен уебсайт Крик, че наказателната процедура за потребление на подправен паспорт против Себастиан Гица е спряна, откакто той е направил филантропично подаяние в размер на 1,2 милиона сръбски динара (около 10 000 евро).

В Румъния Гица, който е някогашен народен представител от ръководещата Социалдемократическа партия, е упрекнат в пране на пари, взимане и предоставяне на рушвет, изнудване, търговия с въздействие и нелегално потребление на поверителна информация. Той бе разгласен за липсващ на 21 декември 2016 година, когато не се яви на чуване в Националната дирекция за битка с корупцията.

През януари 2017 година предприемачът бе разгласен за интернационално търсене. През април 2017 година бе арестуван в прелиминарен арест в Сърбия, откъдето бе освободен идващия месец под гаранция от 200 000 евро. При задържането му на улица в Белград Себастиан Гица показал подправени словенски документи.

През август 2018 година Апелативният съд на Белград удостовери решение на Върховния касационен съд, с което бе отхвърлено искане на Румъния за екстрадицията на Гица. Той е изискал леговище в Сърбия, което е признато за разглеждане. Сръбските управляващи считат, че в Румъния Гица е преследван поради политическите си убеждения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР