Сръбските въоръжени сили ще останат в пълна бойна готовност до

...
Сръбските въоръжени сили ще останат в пълна бойна готовност до
Коментари Харесай

Армията на Сърбия остава в бойна готовност. НАТО призова за деескалация на напрежението в Косово

Сръбските въоръжени сили ще останат в цялостна бойна подготвеност до последващо разпореждане след " бруталната приложимост на мощ от (косовски премиер) Албин Курти и неговите сили против сърбите в Косово и Метохия ", се показва в известие, оповестено през днешния ден след съвещание на сръбския Съвет за национална сигурност, съобщи Танюг.

На съвещанието бяха утвърдени всички нужни действия в региона на сигурността, ориентирани към подсилване на отбранителните качества на Сърбия, се споделя в изказването на пресслужбата на президента на Сърбия.

Съветът отбелязва, че задачата на НАТО в Косово и силите КейФОР не са си свършили работата според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Военно-техническо съглашение от Куманово.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Сърбия военачалник Милан Мойсилович е акредитиран да поддържа директен контакт с командира на КейФОР, с цел да подсигурява, че задачата извършва функционалностите си и мандата си според съответните актове на Организация на обединените нации и пази сърбите в Косово.

" Република Сърбия ще бъде твърда и непоколебима в отбраната на своя народ ", се акцентира в изказването.

На съвещанието участваха началникът на Генералния щаб Мойсилович, сръбският президент Александър Вучич, министър председателят Ана Бърнабич, министърът на външните работи и секретар на Съвета за национална сигурност Ивица Дачич, министърът на защитата Милош Вучевич, министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, ръководителят на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, министърът на правораздаването Мая Попович и други.

Заседанието беше свикано от президента Вучич нощес, откакто косовската полиция нахлу в общински здания в Зубин Поток, Звечан и Лепосавич в Северно Косово и употребява сълзотворен газ и димни и шокови гранати против етнически сърби, които се пробваха да ги спрат, припомня организацията. Вучич разгласи през вчерашния ден, че е подписал разпореждане за повишение на бойната подготвеност на армията до най-високо равнище.

Междувременно НАТО прикани през днешния ден Косово да понижи напрежението със Сърбия , ден откакто държавното управление му нахлу със мощ в общински здания, с цел да вкара новоизбраните кметовете в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната, съобщи Ройтерс.

" Призоваваме институциите в Косово да деескалират неотложно напрежението и молим към всички страни да решат обстановката посредством разговор ", написа в Туитър представителят на НАТО Оана Лунджеску.

Тя сподели, че КейФОР, 3800-членната мироопазващи задача в Косово, ще остане бдителна.

В град Звечан в Северно Косово органите на реда използваха сълзотворен газ през вчерашния ден, с цел да разпилян множеството пред постройката на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в служба след локални избори, които сърбите бойкотираха.

Сърбите в северната част на Косово не одобряват оповестената през 2008 година самостоятелност от Сърбия и към момента виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90 % от популацията на Косово, а сърбите са болшинство единствено в северната част.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР