Сръбски митничари не допуснаха българин от Босилеград в Сърбия заради

...
Сръбски митничари не допуснаха българин от Босилеград в Сърбия заради
Коментари Харесай

Сугарев: В сръбските представи България се разглежда като потенциален враг

Сръбски митничари не позволиха българин от Босилеград в Сърбия поради преместването на три броя от книга, отдадена на сънародниците ни в Западните околности. Неин създател е някогашният български консул в Ниш Едвин Сугарев.

„ Книгата има такава орис не за първи път. Няма нищо неразрешено в нея. Няма апели за принуждение. Питам се – има ли лист със неразрешени книги в Сърбия “, разяснява в предаването „ Тази заран “ Едвин Сугарев.

„ Тази книга беше подкрепена от Национален фонд „ Култура “. Няма нищо извънредно, само че се споделя напълно искрено и без да се икономисват детайлности за асимилацията, на която са подложени нашите сънародници, за нарушените им цивилен права и изискванията, в които живеят “, изясни той.

Според него се основават нетърпими стопански условия за българите в района и добави, че е била нужна и дейна българска политика:

„ В книгата се изброяват 14 неща, които България можеше да направи за българите в Сърбия, само че не направи. Те се усещат малко изоставени. Това, от което страдат българите в Цариброд и Босилеград, е остарялата инерцията на сръбските служби да ги карат или да емигрират, или да се реалокират навътре в Сърбия. В сръбските показа България се преглежда като евентуален зложелател. Да имаш такова малцинство на границата очевидно не е толкоз комфортно “.

„ Тази книга трябваше да има премиера в Босилеград на 6 юли. Тъй като знаех, че в случай че потегли с книгите, ще ме спрат на границата, помолих Иван Николов от Културно-информационния център (КИЦ) „ Босилеград “, да откри метод някой различен да ги придвижи. Бойчо Димитров се зае с тази работа, защото минаваше през София. Дадох му 50 книги като подаяние за КИЦ. Имаше и документ. Въпреки това книгите бяха спрени на границата, желали са да ги конфискуват. Бойчо заставам няколко часа там. Казали са му – или ги връщате в България, или ги задържаме “, разяснява Сугарев.

„ През 2018 година стопираха пратка с дарове за децата от Основното учебно заведение, дадени от Столичната община. Да спреш коледните дарове на децата, които чакат да ги получат, е цялостно безумство. Това не приказва за цивилизовани връзки. Този граничен пункт служи и на кмета на Босилеград като бухалка “, добави някогашният български консул в Ниш.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР