Сръбски историк обвини България в геноцид, депортация и изтребление на

...
Сръбски историк обвини България в геноцид, депортация и изтребление на
Коментари Харесай

Сръбски историк: България извърши геноцид, за да българизира Македония

Сръбски историк упрекна България в геноцид, депортация и изтребване на популацията в Сърбия и българизация на Македония, заяви БГНЕС.

Тези обвинявания бяха отправени в ефира на държавната телевизия РТС от сръбския историк Милован Пизари. Според него в България е имало концлагери сходно на нацистките където са били избивани сръбски дами и деца.

Българските окупационни управляващи в интервала 1915 – 1918 година са направили геноцид против сръбското население в Източна и Южна Сърбия. Те са се пробвали да го унищожат. По време на Първата международна война сръбски цивилни лица са били отведени в 22 български лагера, сподели Пизари в утринната стратегия на РТС.

Според него единствената цел на сходна специфична политика по отношение на избрани категории население е " побългаряването на Източна и Южна Сърбия и даже Македония ".

Пизари твърди, че най-големият му проблем е бил да подбере събраните материали, защото е имало доста " документи и свидетелства, които да намерят мястото си в книга ", издадена на италиански език от Архива на Войводина през 2019 година, а тази година и на сръбски.

" Занимавам се главно с закононарушения против цивилни, осъществени най-вече от българските окупационни управляващи от 1915 до 1918 година Когато приказваме за закононарушения, приказваме за депортирането на десетки хиляди цивилни хора - дами и деца, в български лагери. Става дума за кланета на цивилни в изцяло унищожени села, за специфична политика към избрани категории от популацията, като единствената цел на тези политики е побългаряването на Източна и Южна Сърбия и даже Македония. Става въпрос за опит по някакъв метод да бъде унищожено сръбското население, което е живяло там ", твърди историкът.

Според Пизари в поддръжка на изказванията му има голям брой документи и архивни материали в Сърбия, както и истински български документи, оповестени през 1915, 1916, 1917 година

" Когато четете свидетелствата на дами или мъже, които са се завърнали от лагер в България, където са били две-три години, където хората към тях са умирали от апетит, заболявания, по разнообразни други аргументи, когато имате доста такива свидетелства, е доста е мъчно да изберете няколко от тях, въз основата на които да опишете изискванията на живот в този лагер ", показва историкът, съгласно който не е имало никакъв проблем с спорни данни.

Той съобщи, че е бил изключително сюрпризиран от въпроса за депортирането.

" Когато става въпрос за депортиране на цивилни, незабавно вършим връзка с Втората международна война. Тук обаче се вижда, че тази процедура е съществувала и преди този момент, през Първата международна война. Важно е да се означи, че не става въпрос за бойци - това постоянно го е имало, приказвам за цивилни. Цивилните, които са живели в къщите си, в един миг са взети от българските управляващи и са отведени в лагер, макар че е имало депортации от австро-унгарската окупационна зона. Вървели са или пешком, или са били натоварени във влакове, във вагони за добитък. Докато стигнат до Пловдив, София и по този начин нататък, към този момент е имало мъртви, измирали са по пътя ", сподели Пизари, като акцентира, че е разкрил данни за 22 такива лагера.

Фокусът на вниманието в неговите проучвания са закононарушенията против ромите по време на Втората международна война, за които важат същите правила като за евреите.

" Ромите са били жертва на геноцид, т.е. на расово гонене. Те са избивани в Сърбия по време на немската окупация, в Независимата страна Хърватия и в цяла Европа, в Румъния, Германия и така нататък... Когато става въпрос за ромите, е доста значимо да се приказва за интервала преди Втората международна война, когато те стават жертва на сегрегацията на специфични расови закони и специфичен надзор освен в нацистка Германия, само че и в доста страни като Швеция и Швейцария, където нацизъм не е имало и които през днешния ден считаме за доста цивилизовани ", сподели историкът.

По отношение на подправянето на историята, съгласно Пизари, това по-често е обстановката с Втората международна война, а виновността за това е на историците.

" Ако приказваме за тази част на света, казусът с Ясеновац е може би най-хубавият образец. От една страна, в Хърватия има наклонност да се отхвърля съществуването на лагера или най-малко да се отхвърля, че голям брой хора са били убити, а въпреки това има наклонност техният брой да се усилва ", споделя историкът.

БГНЕС напомня, че тъкмо преди една година различен сръбски професор от Университета в Белград Драган Симеунович в телевизионно изявление неведнъж назова българите " зверове, които избиват всичко пред себе си ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР