Сръбската църква е изненадана от решението на Светия синод в

...
Сръбската църква е изненадана от решението на Светия синод в
Коментари Харесай

Сърбия недоволна от прегръдката с Македония - църквата им била разколническа

Сръбската черква е сюрпризирана от решението на Светия синод в София да се застъпи за "разколническата МПЦ и да я съставлява пред останалите православни църкви ".

Това написа белградското издание "Политика " ден, откакто българската патриаршия подаде ръка на македонската черква и действително стана нейна църква-майка. Българската православна черква поема уговорката да окаже цялостно подпомагане, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, реши през вчерашния ден Висшият клир.

Вестникът оповестява, че решението на

б ългарския Свети синод е "възбудило църковните кръгове в Белград "

и напомня, че за Сръбската православна черква единственият законен представител на християните в Македония е Охридската архиепископия на архиепископ Йован Вранишковски.

„ Възхищавам се на решението на патриарха и на целия Синод.

Трябва да се основават предпоставки за стопански мостове, а църквата не е обособена част”, сподели в предаването „ Здравей, България” по NOVA Милен Врабевски от фондация „ Българска памет”.

На процедура от тук нататък Българската патриаршия ще работи за признаването на Охридската архиепископия.

По думите му, откакто сега дипломацията сред двете страни е толкоз сполучлива, не вижда причина страната ни да не се възползва от нещо, което е напълно в християнски рамки – протегната ръка от любов и съгласие. „ Ние би трябвало да я приемем. Това е наш народ. Това е наше папство, изпаднало в изолираност. Трябва да ги изкараме то там”, добави Врабевски.

Македонската черква е подготвена да признае Българската за църква-майка

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Македонската православна черква изпада в изолираност през 1967 г, когато Македония към момента е част от Югославия. Тогава тя се самопровъзгласява за автокефална. И 50 години съществува без признанието на останалия православен свят.

Да бъдем „ черква майка” на процедура значи

– черква, от която другата води началото си. Това е по-скоро самопризнание, а не власт от едната над другата черква, уточни Врабевски.

След сръбската окупация на Вардарска Македония след края на Втората балканска война през 1913 година и края на Първата международна война /1914-1918 г./ сръбската черква благодарение на кралската войска и жандармерия принудително вкарва юрисдикцията си върху новозавладените територии. По този метод тя унищожава родната екзархийска църковна подчиненост, написа в исторически етюд БГНЕС.

По това време екзархийските владици и по-голямата част от останалия клир са прокудени, друга част са грубо измъчвани, а останалата част е била принудена да одобри новата църковна власт, единствено и единствено да оцелее.

Всички екзархийски учебни заведения са затворени или пък са преобразувани в сръбски. Докарани са сръбски свещеници и учители, които имат една съществена цел - сърбизиране на македонското население. Заради тази цел македонските монаси са прокудени и на тяхно място в македонските манастири се изпращат сръбски, които организират политика на асимилация на вярващите в Македония.

Споменът за Охридската архиепископия и тогавашната църковна самостоятелност систематично е унищожаван, а националистическата агитация стига до там, че не разрешава и празненствата свързани със "Св. Климент Охридски " с една-единствена цел да прекъсне всякаква връзка с охридската църковна и културна традиция.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР