Сръбската полиция съобщи в понеделник, че е задържала най-малко 38

...
Сръбската полиция съобщи в понеделник, че е задържала най-малко 38
Коментари Харесай

8 ранени полицаи и 38 задържани демонстранти след протестите в Сърбия

Сръбската полиция заяви в понеделник, че е задържала минимум 38 души, които са взели участие в следващия митинг след изборите от 17 декември, оповестява АП.

Опозиционната група " Сърбия против насилието " провежда митингите след сигнали за изборни измами, в това число в столицата Белград. Някои опозиционни политици оповестиха гладна стачка.

В неделя вечерта протестиращи се пробваха да влязат в кметството на Белград, като счупиха прозорци, преди полицията за битка с безредиците да ги отблъсне, употребявайки сълзотворен газ, пикантен спрей и палки.

Протести се организираха и в понеделник вечерта. Стотици се събраха пред централата на Държавната изборна комисия в центъра на Белград, преди да тръгнат към ръководството на полицията, където се счита, че са държани последователите на опозицията.

Също в понеделник стотици студенти и други жители блокираха придвижването на основна белградска улица, където се намира държавната централа, макар полицейското предизвестие против блокади в столицата.

Остро осъдихме вчерашния акт на принудително навлизане в институции, сподели Дачич.

Представители на " Сърбия против насилието " обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите, като вместо това приканиха гласуването да бъде анулирано и извършено още веднъж при свободни и почтени избори. Миналата седмица алиансът прикани Европейски Съюз да проверява резултатите, откакто интернационалните наблюдаващи споделиха, че гласуването е извършено при " несправедливи условия ".

Посланикът на Съединени американски щати Кристофър Хил, който беше подложен на критика от опозицията за хипотетичните си проправителствени изказвания, в понеделник осъди " насилието и вандализма " по време на митинга в неделя. В X, някогашен Twitter, Хил добави, че " легитимността на демократичните процеси зависи от прозрачността и от готовността на всички страни, печеливши или губещи, да зачитат волята, изразена пред урните ".

Висш полицейски чиновник Ивица Ивкович сподели пред кореспонденти, че арестуваните са изправени пред обвинявания в подбудителство към насилствена смяна на конституционния ред - по отношение на опит за събаряне на държавното управление - и принудително държание. Той добави, че осем служители на реда са ранени, някои от които са в тежко положение.

Опозицията съобщи, че полицията е била някои от нейните поддръжници.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР