Сръбската петролна група NIS е подписала договор с китайската Shanghai

...
Сръбската петролна група NIS е подписала договор с китайската Shanghai
Коментари Харесай

Китайци строят супер модерен ТЕЦ в Сърбия за €180 милиона

Сръбската петролна група NIS е подписала контракт с китайската Shanghai Electric Group за построяването газова топлоелектрическа централа с потенциал 200 мегавата в Панчево, Северна Сърбия.

Китайската компания е спечелила търга за плана, конкурирайки се с компании от Гърция, Австрия, Швейцария и други китайски компании. Строителните действия ще стартират през второто тримесечие на 2018 година

В построяването на централата ще бъдат вложени общо 180 млн. евро, като по-голямата част от финансирането ще бъде обезпечено от Газпром, мажоритарен акционер в NIS, оповестява сръбската петролна група.

" Надеждността на електрическото и топлинното зареждане на рафинерията в Панчево и спомагателните количества електрическа енергия, които ще бъдат пуснати на пазара, ще обезпечат нужната енергийна непоклатимост за жителите на страната ", сподели изпълнителният шеф на NIS Кирил Тюрденев.

Топлотехническият потенциал на Топлоелектрическа централа " Панчево " ще бъде 121 гигакалории. Енергийната централа ще бъде построена за невиждано малко време. Тя би трябвало да стартира работа през четвъртото тримесечие на 2019 година, сподели Александър Варнавски, шеф на оператора на централата TE-TO Pancevo.

През 2015 година NIS съобщи, че взаимното им дружество с " Центренергохолдинг " (подразделение на " Газпром Енерголхолдинг " ) възнамерява да построи 140-мегаватов Топлоелектрическа централа в Панчево.

" Центренергохолдинг " има 51% от дяловото присъединяване в взаимното дружество, а останалата част от NIS. Съществува опция за разширение на Топлоелектрическа централа Панчево във втората фаза и в този случай неговият потенциал ще бъде повишен до 208 мегавата, а инвестицията ще доближи 183 млн. евро, сподели NIS.

Руската компания " Газпром Нефт " управлява 56.15% от NIS, а сръбското държавно управление има 29.87%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР