Сръбската опозиция обяви вчера, че ще блокира новия вот, предвиден

...
Сръбската опозиция обяви вчера, че ще блокира новия вот, предвиден
Коментари Харесай

Опозицията в Сърбия ще бойкотира новия вот, предвиден в 30 изборни секции

Сръбската съпротива разгласи през вчерашния ден, че ще блокира новия избор, очакван за 30 декември в 30 от 8000 изборни секции в страната, съобщи Франс прес. Според нея това няма да ѝ е задоволително да одобри резултатите от парламентарните избори от 17 декември, които съгласно нея са спечеленис машинация от националистическата десница.

" Изборите, които ще бъдат повторени в няколко изборни секции, не могат да анулират измамата, нито да поправят несправедливостта от 17 декември. Поради това няма да участваме в повторението на вота ", се споделя в изказване на обединението " Сърбия против насилието ". Според нея " няма изгода от това да се гласоподава, когато депутати са в гладна стачка поради откритите измами, политически дисиденти са задържани, а студенти биват бити и арестувани от полицията ".

След вота на 17 декември седем представители на опозицията оповестиха гладна стачка, а пред постройката на изборната комисия се провеждат всеки ден митинги. В неделя демонстранти пробваха да нахлуят в постройката на кметството в Белград, а в понеделник бяха блокирани огромни пътни артерии в столицата.

Според формалните резултати Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич е спечелила с 46 % от гласовете против 23,5 на 100 за опозиционната коалиция.

Но " Сърбия против насилието " алармира за измами и твърди по-конкретно, че сръбски гласоподаватели от прилежаща Босна и Херцеговина са получили позволение да гласоподават нелегално в Белград.

Международни наблюдаващи, включително от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, оповестиха за нередности, в това число за пазаруване на гласове и за пълнене на урните с фиктивни бюлетини.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР