Сръбската минна компания Zijin Mining doo Bor е подала искане

...
Сръбската минна компания Zijin Mining doo Bor е подала искане
Коментари Харесай

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Сръбската минна компания Zijin Mining doo Bor е подала искане за взимане на решение по отношение на нуждата от оценка на въздействието върху околната среда на плана за употреба на минерални залежи от мед и злато в мина Чукару Пеки. Долната зона на мината съдържа 16 мегатона мед и 333 тона злато. 

В документа, направен от Dvoper doo Белград и Института по минно дело, се припомня, че планът на горната зона на мината е приключен и пуснат в употреба в края на юни 2021 година, написа.

Твърди се, че долната зона на мината се състои от порфирови скали с рудно тяло с големи размери и първични материали, в които наличието на мед в рудата надвишава 0,30%, в размер на 2049,55 Мт, с количества мед от 15,70 Мт, приблизително наличие на мед в рудата 0,77% и съпътстващото наличие на злато в размер на 332,64 т, със приблизително наличие на злато 0,16 грама на звук.
 Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден рандеман на злато
Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден рандеман на злато

Канадската компания оперира обекти в Челопеч и Крумовград

Проектът на долната минна зона включва построяването на под земята рудник, оборудване за преправка на рудата и депониране на отпадъчни скали на повърхността, странични уреди като вентилационна система, система за прахоотвеждане, команден център и склад, оборудване за доставка и систематизиране на електрическа сила, водоснабдителна и канализационна система, информационна система и оборудване за запазване на околната среда, написа в плана.

В него се добавя, че употребата на долната площадка ще се прави подземен. Очаква се производството да стартира през 2024 година Общият индустриален цикъл на мината ще бъде 41 години, като в това време употребата на горната площадка ще бъде приключена през идващите 10 години.

Крайният артикул на мината ще бъде меден концентрат. Посочва се, че качеството на медния концентрат е положително (21%) със наличие на злато от 2,42 г/т до 4,41 г/т.
 Eldorado Gold ще добива злато в Халкидики: Гърция се трансформира в третия максимален производител на скъпия метал в Европа
Рудник в Халкидики трансформира Гърция в третия максимален производител на злато в Европа и обезпечава 5000 нови работни места

Възражденто на плана Skouries

С Меморандума за развиване на долната зона на мината Чукару Пеки Zijin Mining удостовери желанието си да влага спомагателни 3,8 милиарда $ в Република Сърбия.

По същото време беше подписан и Меморандум за развиване на плана за слънчева електроцентрала с мощ 300 MW за потребностите на компанията.

" Благодарение на днешния меморандум, който включва 3,8 милиарда щатски $ нови вложения, Сърбия ще се подреди измежду най-големите европейски производители на мед и водещи производители на злато, само че също по този начин ще сътвори опция за спомагателни вложения, несъмнено със задължението да ползва най-високите екологични стандарти ", сподели министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович Ханданович.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР