Сръбската армия остава в най-висока степен на готовност близо до

...
Сръбската армия остава в най-висока степен на готовност близо до
Коментари Харесай

Сръбската армия остава в „най-висока степен на готовност“ до границата с Косово

Сръбската войска остава в " най-висока степен на подготвеност " покрай границата с Косово, заяви президентството на страната, ден откакто избухнаха конфликти сред етнически сърби и косовската полиция, оповестяват от БГНЕС.

В петък специфичните елементи на косовската полиция използваха сълзотворен газ, до момента в който сърбите стачкуваха против назначението на кметове от етнически албанци, определени през април след противоречив избор в четири града в северната част на Косово, които са обитаеми най-вече със сърби.

Етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира изборите в северната част на страната през април, което разреши на етническите албанци да поемат контрола над локалните препоръки макар дребната изборна интензивност от по-малко от 3,5 %.

В Косово живеят към 120 000 сърби, доста от които в четирите северни области.

Вучич председателстваше съвещание на Съвета за национална сигурност, на което беше признат проект за " действия в региона на сигурността... за подсилване на отбранителните качества на Сърбия ", се споделя в изказване на канцеларията на сръбския президент.

Президентството добави, че " въоръжените сили на Сърбия остават в положение на оптималната подготвеност до второ разпореждане ".

Съединените щати, Франция, Обединеното кралство, Италия и Германия приканиха косовските управляващи " неотложно да се отдръпват и да понижат ескалацията ", като прибавиха, че също по този начин са " обезпокоени от решението на Сърбия да увеличи равнището на подготвеност " на своята войска.

Говорителят на НАТО Оана Лунджеску прикани " всички страни да разрешат обстановката посредством разговор ".

Косовският министър-председател Албин Курти обаче не сподели намек за оттегляне и съобщи, че въпреки Прищина да схваща " загрижеността " на своите " интернационалните сътрудници... всеки различен вид би означавал несъблюдение на конституционните отговорности ".

" Приканвам всички, изключително косовските сръбски жители, да си сътрудничат с новите кметове и техните кабинети, които ще бъдат мултиетнически, мултикултурни и многоезични ", съобщи Курти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР