Сръбската армия активно се превъоръжава, което може да говори, че

...
Сръбската армия активно се превъоръжава, което може да говори, че
Коментари Харесай

Сърбия се готви за война, смята специалист от БАН

 Нов митинг против Вучич след конфликтите в Сърбия нощес  Българките в Сърбия ще могат да употребяват семейства с наши окончания
Сръбската войска интензивно се превъоръжава, което може да приказва, че тя се готви само за война, съобщи в изявление пред БНР историкът от Българска академия на науките Войн Божинов.

Според него Косово е проблем, който нашата съседка би трябвало да реши, само че надали ще бъде посредством препоръчаната замяна на територии: „ На Косово те спретнаха едно „ малко Косово “ в северната част на страната. По този метод, имайки този анклав, те могат да манипулират Косовския въпрос надалеч по-добре - имат свои козове. Ако се премине към замяна на територии, това значи ново преначертаване на границите на Балканите. Опасявам се, че ще стартира една верижна реакция на Балканите, краят на която може да приключи доста неприятно “.

Той е уверен, че Сърбия и Република Сръбска са единствените места на Балканите със мощно съветско въздействие, което обаче от ден на ден отслабва. Божинов акцентира, че президентът Александър Вучич е определен от хората поради своите прозападни настройки, само че след това е заел страната на Русия по редица въпроси. Именно по тази причина в този момент опозиционните партии са се обединили в опит да го смъкват от власт.

Бедата обаче е, че те не са задоволително мощни и способни да предложат решение на тежките проблеми, пред които е изправен Белград. При възможни нови избори партията на Вучич отново би взела над 150 от общо 250 места в Народното събрание.

„ Обстановката в Сърбия демонстрира, че умерено можем да приказваме за режим, който е поставил ръка върху икономическия бранш и върху медиите. От друга страна, Сърбия парадоксално демонстрира положителни стопански резултати, а в някои сфери - дори по-добри от българските. Нещата не са черно и бели, те са нюансирани “, счита историкът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР