Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji се завръща в България за

...
Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji се завръща в България за
Коментари Харесай

Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji се завръща в България за три поредни концерта

Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji се завръща в България за три следващи концерта. Триото ще гостува в Пловдив, Ловеч и София по покана на сдружението за разпространение на модерна балканска просвета Balkans - Ways to Friendship и с поддръжката на Alarma Punk Jazz.

Popečitelji оферират комбинация сред рок, фънк и пънк с балкански етно и африкански трайбъл претекстове. Музикантите от сръбския град Крагуевац в София и Ловеч, още веднъж по покана на сдружението. От последното си посещение в страната Popečitelji имат публикуван един нов албум - Uvek, излязъл на плоча и за цифров даунлоуд през 2021 година Песни от него ще звучат за пръв път на родна територия.

 С концерт на групата Popečitelji стартира показване на балканския различен рок в България С концерт на групата Popečitelji стартира показване на балканския различен рок в България

Първата спирка от актуалното турне на групата е в пловдивското Be Bop Café на 27 април (четвъртък). Концертът стартира в 21:00, а билети ще се подават на входа против 15 лева На идващия ден, 28 април (петък), сърбите свирят в ловешкия Бар " Крафт ", като входът ще е свободен, а концертът е с начало още веднъж в 21:00.

Българският гастрол на Popečitejli приключва в София, в клуб Singles, където групата ще си подели сцената с френския one-man-band план King Automatic, завръщащ се в България след дълга пауза по покана на Alarma Punk Jazz. Билети за двойния концерт могат да се закупят посредством EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Първите 25 броя са по 25 лева, след което цената се повишава до 27. На входа на клуба в деня на концерта ще са по 30 лева, а самото шоу стартира в 20:30.

 Музикантите от Popečitelji дебютираха на българска земя напролет на 2017 година
© Balkans - Ways to Friendship

Музикантите от Popečitelji дебютираха на българска земя напролет на 2017 година

Popečitelji са различно пауър трио, основано в Прищина (днешно Косово) през 1995 година от братята Саша и Горан Фурунович. По време на войната в Косово през 1999 година братята се реалокират в Крагуевац, където през 2003 година издават своя дебютен албум - Ko radi?. През 2008 година се появява наследникът му " Horizonte ", с който се утвърждават на различната сцена в Сърбия и някогашна Югославия, а това води до голям брой излизания в чужбина, в страни като Полша, Италия, Австрия, Франция и Белгия. Третият албум на групата излиза през 2013 година и носи името " Sijalica ". Братята Фурунович имат и непряк план на име Fitnes, в който придават на музиката си малко по-прогресивен и изчистен от етно-влиянията различен рок нюанс и с който са издали два албума.

Balkans - Ways to Friendship е съдружие с идеална цел, което си е сложило за задача да насочи вниманието към актуалната балканска просвета и различна, ъндърграунд сцена, посредством организирането на разнообразни музикални и други културни събития. Сдружението е учредено в края на 2016 година и към този момент има за гърба си проведени концерти на разножанрови реализатори от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града. Това е четвърта колаборация сред Balkans-WTF и Alarma Punk Jazz след взаимно организирание участия на косовско-албанската джаз-кларинетистка Илире Авдиу в Плевен (2018 г.), сръбския джаз- рок състав Jayus Jazz в София (2022 г.) и триото на македонския джаз-китарист Сашо Поповски с присъединяване на Кирил Кузманов в София и Пловдив (2023 г.).

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР