Спукано стъкло на Спартан-а е причината България да евакуира Християн

...
Спукано стъкло на Спартан-а е причината България да евакуира Християн
Коментари Харесай

До две седмици опростяват процедурата за ползване на правителствения `Фалкон` - Общество

Спукано стъкло на " Спартан " -а е повода България да изтегля Християн Пендиков с държавния " Фалкон ". Самолетът се употребява с тази цел за първи път от повече от 3 година, оповестиха от държавния авиационен оператор, представени от Нова тв.

Секретарят на българския културен клуб " Цар Борис Трети " в Охрид Християн Пендиков бе преди няколко дни. 23-годишният мъж бе в София, където му бе направена интервенция.

До две седмици се чака смяна в правилника за прилагане на държавния аероплан за български жители в потребност, защото в този момент процедурата е комплицираната - изисква се утвърждение от премиера.

" Президентът Румен Радев ми се обади персонално, с цел да ме попита дали имаме опция да осъществим подобен полет с " Фалкон " заради механически проблем на " Спартан ". Казах, че може ", изясни генералният шеф на Държавния авиационен оператор Златко Златев.

Обичайно " Фалкон " -ът се употребява за потребностите на президентството, Народното събрание, Министерския съвет, държавни ведомства, както и за облитане на радиотехническите средства на РВД. Но рядко като въздушна кола за спешна помощ.

" Процедурата е малко по-сложна, защото би трябвало да мине през поръчка на министъра на опазването на здравето до премиера, който персонално да утвърди подобен полет. Така се случи и в петък ", разяснява Златко Златев.

Така сметката от 4500 евро за полета от Охрид до София ще я заплати заявителят - здравното министерство. Докато страната ни не разполага с медицински хеликоптери, се работи по концепцията процедурата по потребление на " Фалкон " -а да се улесни.

" Тече обзор на устройствения устав. В Министерството на превоза е съвсем в приключен стадий и следва съгласувателна част с другите министерства и ведомства ", изясни Златев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР