Спрян преди години строеж в Синеморец получи зелена светлина да

...
Спрян преди години строеж в Синеморец получи зелена светлина да
Коментари Харесай

Бетон се появи край плажа на Синеморец

Спрян преди години градеж в Синеморец получи зелена светлина да бъде завършен. Причината да бъде спрян е, че попада в рамките на естествен парк „ Странджа” и не дава отговор на екологичните правила. Годината е 2015-а.

Тогава екоинспектори стопират наложително градеж в Синеморец край устието на река Ропотамо. Парцелът е бил общински и е бил закупен на търг от Неделчо Гинин. Управител на компанията вложител е неговата щерка. Това не е първият парцел, който Гинин придобива в Синеморец по чудноват метод, оповестява БТВ.

Разследване през 2007 година демонстрира, че с протекциите на администрацията в Царево е получил имот край морето като извънредно нуждаещ се, с цел да си построи дом. Новият градеж е директно до хотела с жилищата, само че на по-предна линия. РДНСК лишава строителното позволение въз основата на актовете на екоинспекцията. След четири години правосъдни каузи Върховният административен съд се произнася в интерес на вложителя. Причината е, че има разминаване в документите. Строителното позволение било издадено преди да бъде разгласен за естествен парк.

Директорът на парк „ Странджа” Румяна Цвяткова изясни, че паркът е учреден през 1995 година Общината е издала позволение за строителство, тъй като счита, че е урбанизирана зона. В естествения парк не влизат урбанизираните зони и има ред, по който те би трябвало да бъдат изключени, а по думите ѝ това не е направено. Според служителя на парка Иван Камбуров не е спазена процедурата за смяна на границите съгласно Закона за предпазените територии.

От районната екоинспекция обясниха, че част от парцела попада в парка. За да бъде изключен от него, би трябвало да се одобри общ организационен проект. Ставало въпрос за заварено състояние. Оттам показват, че естественият парк е институцията, която би трябвало да извади териториите от урбанизираните зони или противоположното.

Д-р Атанас Орачев от съдружие „ Черноморска Странджа” изясни, че с изключение на застрояването има и различен скандал. А точно за противозаконното разкопаване на могила, където е открито прословутото синеморско богатство. По думите му то е извънредно и сега е в НИМ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР