Спрян е достъпът до най-посещавания туристически обект във Видин –

...
Спрян е достъпът до най-посещавания туристически обект във Видин –
Коментари Харесай

Спряха достъпа до Баба Вида, руши се

Спрян е достъпът до най-посещавания туристически обект във Видин – крепостта " Баба Вида ", поради заплаха от сривания, предава БНР. За потребността от реституция от Регионалния исторически музей сигнализират от дълго време, само че в последно време са осъществявани единствено спешни поправки. Крепостта е монумент на културата от национално значение, а Общината получи безплатно за 10 години правото на ръководство със обвързване да се грижи за стопанисването ѝ.

Достъпът до " Баба Вида " е стеснен откакто от музея алармирали за заплаха от сриване, сподели краткотрайно изпълняващият длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров.

" Тук просто няма по какъв начин да се сложат едни защитни въжета или ленти и да ги заобиколиш. Маршрутът за визити е еднакъв, а компрометираните, и рисковите сектори, които сега видях, са тъкмо по този маршрут, по който би трябвало да мине един клиент. "

В края на август падна част от външната крепостна стена на " Баба Вида ", само че секторът не попадаше в маршрута на туристите и достъпът до обекта не беше затворен. Сега заплахата от сриване е във вътрешния двор, откъдето минават всички гости, изясни шефът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

" Вече заплахата е по-голяма, тъй като тъкмо над прага на свода на вътрешния двор има един голям камък, който се вижда по какъв начин е отцепен, т.е. липсва към този момент хоросана, който го държи и това става извънредно рисково, тъй като тук минава главният поток на посетителите. “

През септември, след среща в Министерството на културата, на Общината е подложен седемдневен период, в който да потърси инженер конструктор и той да изготви мнение за спешно подсилване, казадиректорът на музея.

" От тук насетне да се придвижат документите към министерството, като те дадоха обещание, че бързо ще отреагират и ще разрешат спешни поправки на локалната, които е належащо. "

До в този момент спешен ремонт на сектора, в който в края на лятото беше открито сриване, не е осъществен. Разочаровани поради спрения достъп до крепостта са туристите.

" Да хубаво е да я забележим извън. Тя е импозантна, само че доста ни липсва, че не можем да влезем вътре. "

" Определено сме разочаровани, тъй като особено за това дойдохме, а пък да бъде затворена и то в събота, когато толкоз хора могат да я видят. "

В началото на идната седмица ще бъде свикана комисия, която да каже до по кое време ще остане затворена " Баба Вида ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР