Спрямо две от санкционираните лица – Румен Овчаров и Николай

...
Спрямо две от санкционираните лица – Румен Овчаров и Николай
Коментари Харесай

Прокуратурата за списъка Магнитски: Овчаров и Малинов отдавна са обвинени, единият за корупция, другият за шпионаж

Спрямо две от глобените лица – Румен Овчаров и Николай Малинов, от дълго време са импортирани обвинителни актове за осъществени от тях закононарушения. По отношение на Овчаров е за корупция, а по отношение на Николай Малинов за шпионаж в интерес на Руската федерация.

Това обявиха от Прокуратурата на Република България в публична позиция във връзка наложените от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наказания ( " Магнитски " ) по отношение на петима български жители - някогашни длъжностни лица.

Ето какво още се споделя в позицията:

Борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите управляващи (съдебната, изпълнителната и законодателната). Вменяването на тази отговорност само и единствено на правосъдната власт демонстрира непознаване на конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Разкриването на закононарушенията е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, които при определяне на данни за закононарушение следва да уведомяват прокуратурата. Едва тогава прокуратурата може да осъществя пълномощията си по Конституция и закон, а точно да образува досъдебно произвеждане и да управлява следствието, като упражнява контрол за законосъобразното му осъществяване и при съществуване на задоволително доказателства да притегля към наказателна отговорност лицата, които са направили закононарушения.

Република България е суверенна страна, част от европейското правно пространство. В този подтекст Прокуратурата на Република България прецизно съблюдава главните европейски правила и евроатлантически полезности, най-важните от които са върховенството на закона и правовата страна. Според българската Конституция основният прокурор е част от самостоятелната правосъдна власт със прецизно регламентирани пълномощия и е самостоятелен от останалите управляващи - законодателна и изпълнителна. Евентуалното нарушение на тези съществени конституционни и европейски стандарти излиза отвън правилата на демократичната страна. Историята е посочила, че опитите за влияние и преодоляване на правосъдната власт водят единствено и само до репресии с дълготраен резултат, засягащи правата на българските и европейските жители.

Прокуратурата на Република България декларира, че от дълго време е подхванала всички нужни дейности в сходство с компетентността си по Конституция и закон по отношение на всички глобени български жители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР